ZIUA LUPULUI - Ce este strict interzis să faci în 14 noiembrie

Ziua de 14 noiembrie este închinată Sf. Apostol Filip. Tot acum sărbătorim și Filipii de Toamnă. Tot astăzi este Lăsatul Secului pentru Postul Nașterii Domnului. Filipii ar fi fost apostoli, care au fost aruncați într-o groapă cu lupi de unde au scăpat doar prin credință.

ZIUA LUPULUI - Ce este strict interzis să faci în 14 noiembrie

Antoaneta Olteanu  în „Calendarele poporului român” (Paideia, 2000) spune că filipii sunt niște zei ai casei (unu, doi, trei sau chiar șase), niște penați, în onoarea cărora numai femeile măritate sau rămase văduve țin sărbătoarea în intervalul 12-17 noiembrie, nemuncind nimic. Când fata, măritându-se, părăsește casa părintească, și mama ei rămâne fără altă fată și moare fără noră, atunci tânăra își ia și ține și Filipii mamei sale sau ai casei părintești, pe lângă cei ai soacrei. În felul acesta ajung Filipii la un număr de șase.

În această zi se lipește gura sobei, ca să se lege și gura lupului. Gospodina n-are voie să măture prin casă sau să dea gunoiul afară. Prin unele părți se mătură noaptea și gunoiul se ține strâns după ușă trei zile, după care se ardeiază și apoi se aruncă afară. De asemenea, gospodina n-are voie să coasă (mai ales cu roșu), să împungă în piele sau să ia acul ori alt lucru ascuțit în mână, să nu macine, să nu toarcă, să nu pieptene lâna și să nu dea nimic cu împrumut, mai ales sărături și foc.

„În perioada sărbătorilor dedicate lupilor se evită pronunțarea cuvântului lup sau, dacă este absolut necesar, i se spune gădineț. Se credea că numai la simpla pronunțare a cuvântului lupul auzea și venea la oi. În aceste zile se fierbe porumb și se împarte prin vecini turtă coaptă în vatră. Copiii n-au voie să mănânce boabe de porumb, ca să nu se bubeze: „atât se va face bubatul (vărsatul) de mare, cât de mari sunt boabele de porumb”.  Ca la Lăsatul Secului de Postul Mare, și acum se fac petreceri, cu puști, pistoale, cu mâncare și băutură, între rubedenii. Încep șezătorile, unde fetele și nevestele torc pentru pânză.

La Lăsatul de Sec pentru Postul Crăciunului, după masă toate oalele se pun cu gura în jos, pentru ca să fie feriți cei din casă de orice pagubă. După Lăsatul de Sec se adună toate oasele și celelalte rămășițe de mâncăruri, se pun într-o față de masă și a doua zi se aruncă afară spre răsărit, zicându-se: „Paserile cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite!“ Cu acest chip se crede că vrăbiile mai ales nu vor strica ogoarele”, spune Antoaneta Olteanu – Calendarele poporului român, citată de Muzeul Țăranului Român.

FOTO traditii-superstitii.ro

H.D.