VEZI AICI - Cum verifici dacă un ajutor de stat e aprobat de Comisia Europeană?

Având în vedere că niciun stat european nu poate, ca regulă, să acorde ajutoare de stat fără aprobarea Comisiei Europene (CE), e important pentru cei ce vor să obțină finanțări din fonduri publice să se asigure că acea aprobare a fost obținută.

VEZI AICI - Cum verifici dacă un ajutor de stat e aprobat de Comisia Europeană?

Dacă nu obțineți aprobarea există riscul ca acel ajutor de stat să fie considerat ilegal, iar Comisia Europeană să oblige statul (român, în cazul de față) să recupereze banii dați - cu tot cu dobândă, precizează site-ul avocatnet.ro

 Vestea bună, însă, e că există baze de date publice, ușor accesibile, unde beneficiarii ajutorului de stat pot să se asigure că organul executiv al Uniunii Europene a permis acordarea acelui avantaj. De exemplu, Rețeaua Națională de Ajutoare de Stat, din cadrul Consiliului Concurenței, pune la dispoziția publicului o pagină unde aceștia pot să afle care au fost cele mai recente scheme aprobate de CE. De pildă, cei interesați pot afla, de aici, că ultima autorizare a fost dată pentru granturile acordate, în acest moment, IMM-urilor și altor entități.

În plus, Comisia Europeană a pus la dispoziție, pe site-ul propriu, o listă cu ajutoarele de stat aprobate în contextul pandemiei.

  • De ce important un program de ajutor de stat

Pentru că, deși aparent legale (fiind aprobate de autoritățile din România - de regulă, de Guvern), schemele de ajutor de stat care nu sunt acceptate, în prealabil, de Comisia Europeană nu sunt în acord cu dreptul Uniunii Europene. Iar un stat care acționează astfel e, de principiu, obligat să recupereze acest avantaj ilegal. Recuperarea se face, bineînțeles, de la firmele beneficiare. Cu tot cu dobândă. Am explicat mai multe, aici, de ce firmele ar putea fi obligate să returneze un ajutor de stat neaprobat de CE.

Și în România au existat situații în care Guvernul a fost obligat să recupereze avantaje financiare date unor operatori economici și considerate ilegale de Comisia Europeană (deși multe vizau o singură companie, cu cotă de piață relevantă.

Așadar, firmele ar trebui ca, ori de câte ori primesc un avantaj de la stat (fie direct, prin finanțare, fie indirect, prin scutirea de la anumite obligații sau oferirea unor reduceri selective) să se asigure că acel beneficiu a fost aprobat de Comisia Europeană sau se încadreză pe anumite excepții de la obligația de a notifica acel ajutor de stat, arată sursa citată mai sus.

C.S.

sursă foto: aqreqator.az