VEȘTI BUNE - Ruta muzeelor etnografice în aer liber a fost aprobată

De curând, Ruta muzeelor etnografice în aer liber din România a primit recunoașterea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, fiind a treia rută cultural turistică dezvoltată pe plan național.

VEȘTI BUNE - Ruta muzeelor etnografice în aer liber a fost aprobată

De curând, Ruta muzeelor etnografice în aer liber din România a primit recunoașterea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, fiind a treia rută cultural turistică dezvoltată pe plan național. Ruta este realizată de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș în colaborare cu șapte muzee din țară: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Țării Oașului din Negrești-Oaș, Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației, Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc și Muzeul Național al Bucovinei din Suceava.

„Veștile bune circulă repede... Am aflat de curând că Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a aprobat propunerea noastră pentru realizarea Rutei muzeelor etnografice în aer liber din România, rută cultural turistică națională. Felicitări și mulțumiri muzeelor partenere și tuturor celor implicați în realizarea acestui proiect. Să avem parte de vremuri bune și vizitatori care să se bucure de acest patrimoniu inestimabil”, transmit responsabilii Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

Lungimea totală a rutei este de 1.011 km, pe următorul traseu: București - Sibiu - Cluj Napoca - Gherla - Dej - Cășei - Rohia - Târgu Lăpuș - Rogoz - Baia Mare - Negrești-Oaș - Săpânța - Sighetu Marmației - Ieud - Dragomirești - Moisei - Borșa - Cârlibaba - Ciocănești - Câmpulung Moldovenesc - Suceava.

 Scopul rutei muzeelor etnografice

Ruta muzeelor etnografice în aer liber din România urmărește promovarea în comun a obiectivelor descrise în proiect. Sunt obiective care reprezintă o dovadă a existenței poporului român în această zonă a Europei. Astfel este creat un produs turistic inovativ, care poate fi valorificat de agențiile de turism din țară și nu numai, ca parte a unor pachete turistice.

„Când am propus proiectul ne-am gândit la o promovare reciprocă a tuturor muzeelor din aer liber, din România. Am făcut demersurile administrative, am trimis scrisori către muzeele partenere din țară, primind pe urmă aprobarea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Scopul nostru este să-i oferim turistului un tur al rutei muzeelor din aer liber din România, o rută care se desfășoară pe 1.011 km. Turistul va porni din București și, urmând ruta propusă, ajunge în Maramureș. Într-o săptămână turistul poate face turul acestor muzee. Ruta va fi lansată cel mai probabil anul viitor, în funcție de posibilitate și de situația pandemiei”, declară Monica Mare, directorul Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, pentru „Glasul Maramureșului”.