VEȘTI BUNE - Granturi de 800.000 euro pentru turism și alimentație publică

Pandemia a afectat economia din întreaga țară, așa că, Guvernul a inițiat un proiect de ordonanță de urgență prin care se dorește acordarea unor noi tipuri de granturi agențiilor de turism, unităților de cazare (hoteluri, de exemplu) sau structurilor de alimentație (restaurante, de pildă).

VEȘTI BUNE - Granturi de 800.000 euro pentru turism și alimentație publică

Aceste ajutoare ar putea ajunge, în cazul firmelor cel mai puternic afectate, și până la 800.000 de euro - cel puțin teoretic. Având în vedere că proiectul urmează să fie discutat. De altfel, schema de ajutor de stat va trebui aprobată de Comisia Europeană, așa că va mai dura ceva timp până ce beneficiarii vizați vor putea să acceseze banii, spun specialiștii de la avocatnet.ro

Vestea bună este că beneficiarii vizați vor avea acces la o formă de ajutor de stat proporțională cu pierderile din cifra de afaceri suferite în 2020, în timpul pandemiei (însă nu vor fi acoperite pierderile integrale). În același timp, beneficiarilor nu le va fi interzis accesul la aceste granturi, chiar dacă au accesat alte forme de finanțare, date pe timp de pandemie.

  • Cine va putea accesa granturile

Potrivit proiectului de OUG, vor avea acces la granturi firmele active în sectorul turistic și în cel al alimentației publice care, potrivit notei de fundamentare atașate proiectului de OUG, au suferit, în anumite cazuri, și pierderi mai mari de 50% (chiar și 70%, în cazul anumitor agenții de turism) din cifra de afaceri a primului semestru din 2020, raportată la aceeași perioadă din 2019. Ajutorul efectiv ce va fi dat va fi de 20% din totalul pierderilor suferite în 2020 (proiectul nu vizează un cuantum minim al pierderilor, atât timp cât ele apar din cauza pandemiei și a măsurilor luate de Guvern), fără a se putea depăși un plafon de 800.000 euro, conform sursei citate de mai sus.

C.S.

sursă foto: pasageri.org