ULMENI - Vaccinarea anti Covid-19 merge bine

Cu primarul din Ulmeni, Lucian Morar, poți discuta ore întregi despre felul în care funcționează administrația locală, politica de investiții sau sistemul sanitar și politica de vaccinare anti COVID-19 fără ascunzișuri ori cu fondul ieftin pe care-l auzi în administrația centrală.

ULMENI - Vaccinarea anti Covid-19 merge bine

Om de ispravă, obișnuit să acționeze în folosul comunității care l-a ales și reales ca primar, Lucian Morar a dat drumul la un centru de vaccinare împotriva COVID-19 în Ulmeni.

“Centrul funcționează foarte bine, zilele astea am primit vaccinuri și de la Târgu Lăpuș care au rămas și ca să nu se piardă, le folosim în centrul nostru”, spune Lucian Morar. “Vin la vaccinare oameni din întreg Maramureșul care-s planificați pe platforma națională de vaccinări, am avut și de la Cluj-Napoca, Baia Mare, Cavnic, avem doi medici pe schimb, patru asistente și alte patru persoane ca auxiliari, registratori, adică tot ce trebuie conform deciziilor Ministerului Sănătății. Cu toate că populația din Ulmeni e vârstnică și cu comorbidități, rata de infectare e foarte scăzută în Ulmeni, după știința mea aproape că  lipsește cu desăvârșire, semn că și vaccinarea are rolul ei în această luptă cu coronavirusul. Dacă ar fi să analizez procesul de vaccinare, aș solicita mai multe vaccinuri deoarece suntem într-o bătălie contracronometru cu molima”, mai spune Lucian Morar.

De asemenea, primarul își dorește foarte repede clarificări de la administrația centrală.

“La noi, în centru de vaccinare, n-aș dori ca lucrătorii să muncească pe bază de voluntariat, aici trebuie să se semneze contracte, să apară contractul cadru al administrației centrale, și cea locală, conform reglementărilor privind plata cu ora sau cu ziua a celor implicați în procesul de vaccinare începând cu medicii și continuând cu personalul auxiliar.

Vă spun că la Ulmeni oamenii aceștia muncesc în virtutea vocației și a cuvântului meu ca primar și ca OM că vor fi plătiți. Trebuie să avem clarificări legate de cel care efectuează plata: autoritatea locală, bugetul local sau altă formă de plată. Nu e suficient să spună Cîțu, ca premier, ori Voiculescu ca ministru al Sănătății “Să se facă vaccinare”, trebuie găsite și fondurile prin care acești oameni să fie plătiți. E vorba, pe centrul nostru de vaccinare din Ulmeni, de cca 30000 de euro pe lună, e nevoie de acte. Deocamdată n-au apărut necazuri dar trag un semnal de alarmă, poate că se trezesc cei de la București înainte de a avea noi, cei din administrația locală, probleme. Eu am căutat medici, am încercat cu medicii pensionari dar aceștia nu-și plătiseră taxele de practică și nu i-am putut utiliza. Ne-am îndreptat spre medicii de familie. În centrul de vaccinare împotriva COVID-19 de la Ulmeni, se lucrează în fiecare zi între ora opt dimineața și opt seara.

În această bătălie care merge bine la Ulmeni n-aș dori să avem probleme cu cei din autoritatea centrală. Probabil sunt obișnuiți să spună la București “să se facă reformă, să se facă vaccinarea” și au impresia că e suficient atâta. Nu e suficient. Eu, ca reprezentant al autorității locale, ca primar al Ulmeniului, am făcut centrul de vaccinare cu toate lucrurile gândite conform legii, costă bani. De unde vor veni acești bani, nu știu. {tiu că vor apăsa bugetul local dacă nu vin reglementări de la centru și bani!

Semnalul meu de alarmă e tras în numele Ulmeniului, așa e la noi. La alții nu știu cum e!

Cât privește vaccinarea împotriva coronavirusului, noi ne-am implicat deoarece e vorba de “viață și moarte” în această bătălie. Voi vedea dacă e haos și-n această acțiune sau e coerență și voi informa pe toată lumea”, încheie Lucian Morar dialogul cu noi.

În privința investițiilor, la Ulmeni se refac cele patru școli cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării și se așteaptă bugetul local ca să se poată gândi și alte investiții.

M. I.