ULEIUL DE MĂSLINE: Efectul neștiut asupra creierului

Anumiți nutrienți sunt necesari pentru creier, pentru a-i asigura o bună funcționare. În lipsa lor, randamentul creierului va fi mai scăzut.

ULEIUL DE MĂSLINE: Efectul neștiut asupra creierului
Uleiul de măsline Foto. pexels.com

Alimentele care cresc randamentul creierului sunt cele bogate în antioxidanți, flavanoizi, anumite vitamine, vitaminele B și grăsimi sănătoase. Uleiul de măsline extravirgin este un element nutritiv atunci când este consumat crud (adică nu este preparat termic). Uleiul de măsline brut conține antioxidanți puternici și acizi grași care s-au dovedit benefici pentru sănătatea creierului.

Potrivit unui studiu din 2017, consumul de ulei de măsline extravirgin protejează memoria și capacitatea de învățare, reducând în același timp formarea plăcilor beta-amiloide și a circuitelor neurofibrilare din creier, care sunt markerii principali ai bolii Alzheimer.


Deoarece creierul este alcătuit în principal din grăsimi, consumul de acizi grași  poate avea efecte protectoare majore împotriva îmbătrânirii creierului. Uleiul de măsline conține un tip specific de grăsime mononesaturată numită acid oleic, care reprezintă 73% din ulei. De asemenea, s-a descoperit că acidul oleic are beneficii pentru creier.