TRĂIESC CUM POT - Asistenții personali, uitați de Primărie

Salariile asistenților personali din Baia Mare sunt tot în așteptare și după protestul care a avut loc recent. Faptul că banii pe care asistenții îi primeau de regulă în intervalul 12-15 octombrie n-au ajuns la timp i-a determinat pe aceștia să iasă în stradă.

TRĂIESC CUM POT - Asistenții personali, uitați de Primărie

Salariile asistenților personali din Baia Mare sunt tot în așteptare și după protestul care a avut loc recent. Faptul că banii pe care asistenții îi primeau de regulă în intervalul 12-15 octombrie n-au ajuns la timp i-a determinat pe aceștia să iasă în stradă. Săptămâna trecută au protestat în fața Palatului Administrativ din Baia Mare, pentru a-și exprima nemulțumirile față de autorități.Cu toate acestea primesc în continuare aceleași răspunsuri fără de sens „n-au ajuns banii de la guvern”.

Alexandra Pop, o mamă singură care are în grijă doi copii cu probleme de sănătate, povestește că se descurcă cu greu să ia medicamente și cele necesare casei.

„Imediat vine iar zi de salariu și încă nu s-a primit anteriorul. Eu trebuie să primesc în jur de 5000 de lei, trebuie să primesc pe lângă salariul de asistent personal și banii de concediu și stimulentul de risc. Inițial ne spun că nu au venit banii de la guvern și încă se așteaptă să ajungă, până când... numai Dumnezeu știe. Problema este că și luna trecută am fost cu fetița la Cluj la operație fără nici un ban. Luna aceasta, în 23, iar trebuie să mergem, deși nici nu știu cum vom face. Am avut noroc cu oamenii care ne-au ajutat cu medicamente la fetiță și una alta. Taxele nici până acum nu le-am plătit pentru că n-am cu ce. Am plătit doar preavizul de la gaz ca să nu mi-l taie. Suntem în jur de 400 de asistenți personali în Baia Mare care ne aflăm în aceeași situație”, povestește băimăreanca.

Toate problemele din ultimul timp și situația neconfortabilă în care se află acum tânăra i-au provocat o stare de stres care a dus la creșterea tensiunii, fiind nevoită s-o consulte un medic.

 Discriminare la tot pasul

Fetița Alexandrei Pop are 14 ani și suferă de mai multe boli grave precum insuficiență renală de gradul cinci, hidrocefalie (are valvă la cap), dar și probleme cu coloana, fiind operată. Nu este singurul copil cu probleme, iar părinții sunt nevoiți să aștepte cu săptămânile banii pentru medicamente și cele necesare, în timp ce alte categorii (cu mai puține probleme) i-au primit.

„Din ce am auzit, asistenții maternali și-au primit salariile, pentru ei au fost bani, dar pentru noi nu. Sunt oare mai importanții copii luați din centrul de plasament decât ai noștri? Bine că se dau ajutoarele sociale la timp, în vreme ce noi nu mai știm cum să facem să supraviețuim acestei perioade”, spune femeia.

Din spusele ei astfel de întârzieri n-au mai fost de 10 ani.

În cazul Alexandrei Pop se află și alte mămici din Baia Mare. Mihaela Mihalca este o mămică cu șase copii care beneficiază de salariul de asistent personal și care trece printr-o situație grea.

„Cea mai mare problemă la noi este că nu suntem uniți cu toții. Suntem mai mulți asistenți personali în situația asta, dar la unii le este frică să iasă în față și să-și exprime nemulțumirea pentru că suntem notați pe o listă toți cei care protestăm, iar atunci când mergem la asistență socială doamnele de acolo vorbesc foarte urât cu noi, parcă suntem ultimii oameni. Ba mai mult, uneori când sunăm pentru informații nici măcar nu ne răspund, ne închid în nas. Se comportă cu noi ca și cum am fi un nimeni pe lume”, povestește femeia.

 Banii de la guvern sunt la primărie!

Mihaela povestește cum una dintre mămici a sunat la guvern pentru a afla când vin banii, iar cei de la guvern i-au spus că banii au fost trimiși către primărie la începutul anului.

„De câte ori sunăm la asistență (Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului – n.r.) să întrebăm de bani, ni se spune același lucru. Nu sunt bani de la guvern. Într-o zi, una dintre mămici a sunat la guvern și a aflat de fapt cum stă situația. Dacă de aici ni s-a spus că 90% din bani îi asigură guvernul, de la guvern, în schimb, ni s-a spus că 60% din bani sunt asigurați de ei și 40% sunt asigurați de primărie. Iar banii către primărie au fost trimiși la începutul anului”, spune femeia.

Mihaela spune că au ajuns să se împrumute pentru a reuși să pună o farfurie de mâncare pe masă și pentru tratamentele copiilor. Nu mai vorbim de taxe și chirii care sunt din ce în ce mai greu de dus, pentru că se adună.

 ”N-am trecut prin asta niciodată”

Maria Bandula, o mamă de 53 de ani din Baia Mare, povestește că de 29 de ani (de când este asistent personal) n-a trecut printr-o astfel de situație.

„În viața mea n-am ajuns în situația în care să fiu la un pas de a fi dată afară din chirie. M-a sunat proprietara și mi-a spus că dacă nu plătesc în cel mai scurt timp voi ajunge în stradă. În calitate de asistent am dreptul la patru ore de muncă, dar dacă mă duc la muncă eu cu cine îmi las băiatul cu handicap de gradul unu? Părinții mi-au decedat, soț n-am... Nu știu ce să mai fac. Într-o zi mi-a dat o vecină o pungă de fasole și un pic de carne să fac o supă pentru copil. Ne aflăm într-o situație penibilă, în care n-am mai fost. Nu mai avem ce pune pe masă și nici cui să-i cerem ajutorul”, spune femeia.