TRAGEDII ÎN MARAMUREȘ – Psihologii explică fascinația tinerilor pentru cursele ilegale de mașini

Și în Maramureș există destui cei care sunt îndrăgostiți de mașinile lor și iau parte la curse ilegale de mașini. Pentru mulți este o pasiune, una care se poate transforma ușor într-o tragedie.

TRAGEDII ÎN MARAMUREȘ – Psihologii explică fascinația tinerilor pentru cursele ilegale de mașini

Cursele ilegale de mașini le-am avut și în Baia Mare, dar și în Sighetu Marmației. “Liniuțele” în Baia Mare erau ținute la Buclă, pe Bulevardul Independenței, zone unde am avut și accidente soldate cu moartea unor oameni. Cel mai recent caz de acest gen a fost cel al tânărului din Sarasău care și-a pierdut viața pe strada Făget din Sighetu Marmației după ce a luat parte la ceea ce noi numim “liniuțe”.

Această tragedie aduce în discuție fascinația unor șoferi, în special tineri, pentru acest gen de acțiuni. Sunt mulți cei care poate nu își pot explica fascinația unora pentru cursele de mașini ilegale, mai ales conștienți fiind că se pun singuri în pericol de moarte, dar și pe alții.

Psihologii băimăreni spun că aici nu vorbim despre o boală în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă este dependența de adrenalină, de recunoaștere, de confirmare.

“Orice activitate pe care o facem are la bază o trebuință, o nevoie a noastră. Cine este dependent de a participa la cursele de mașini este dependent de adrenalină, în primul rând. De multe ori, ajungem să fim dependenți de adrenalină când fugim de traumele noastre, de frustrările noastre, de trecutul nostru. „Aranjăm” prezentul și avem impresia că totul este ok. Dar nu durează mult. Nerezolvate cauzele vor tot apărea efecte în prezent.

Și ne amăgim prin a fugi constant de ele, prin cursele de mașini, prin practicarea oricărui sport extrem care ne duce până la limita de a fi sau a nu mai fi. Da, este o alegere până la urmă”, a declarat, pentru “Axanews.ro”, Mădălina Palfi, psiholog băimărean.

Sunt mulți cei care asociază cursele ilegale de mașini cu persoanele potente financiar, care își permit mașini puternice, mașini pe care vor să le testeze pe șosele.

“Din punctul meu de vedere, nu banii ne influențează personalitatea și alegerile. Depinde de fondul pe care îl avem fiecare. Sunt oameni cu bani care sunt echilibrați și fac în general lucruri bune și oameni cu bani care sfidează și umilesc. Aceștia din urmă s-ar comporta la fel și dacă nu ar avea bani. Pentru că banii sunt doar un instrument. Depinde cine îl folosește. Când ai foarte mulți bani, ajungi să nu te mai facă fericit nimic. Și nu te mai interesează ce se întâmplă. Banii te schimba, dar doar dacă ești dezechilibrat. Banii doar pun în evidență laturi ale tale care existau deja”, a adăugat Mădălina Palfi.

Dragoș HOJDA