TRADIȚII - De Sfântul Andrei, fetele își vizează ursitul

în 30 noiembrie creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei. În anul 1995, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României.

TRADIȚII - De Sfântul Andrei, fetele își vizează ursitul

în 30 noiembrie creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei.

în anul 1995, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare națională bisericească.

Sfântul Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci, în teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră.

 

Ce se face în Marmureș de Sfântul Andrei?

Având în vedere că sărbătoarea este marcată în calendar cu cruce roșie, creștinii nu lucrează în această zi.

Din bătrâni, fetele nemăritate care vor să-și viseze ursitul păstrează un obicei străvechi.

„Când eram fată, la noi în sat (Fânațe) era un obicei. Ziua, fetele nemăritate nu mâncau nimic, ajunau până seara, iar în timpul zilei își făceau turtă sărată, pe care o mâncau înainte de a se pune la somn. Noaptea, în vis, fiindu-le sete, visau că un băiat vine și le aduce apă. Acela se zicea că îți este sortitul. Eu nu mi-am visat soțul dar am visat-o pe bunica soțului meu. M-am visat într-o casă, stând de vorbă cu o femeie mică de statură, care purta ochelari și îmi vorbea mult. După ce mi-am întâlnit soțul și m-am mutat acasă la el, am întâlnit-o pe bunica, femeia din vis”, spune Leontina Bărbos.

în zonă mai sunt și alte obiceiuri, tot pentru fetele necăsătorite.

„La noi, fetele își pun seara sub pernă busuioc. Se spune că astfel își visează viitorul soț. Și la noi se mânca turtă sărată seara și nu se bea apă până ziua următoare. Trebuie însă să fi atentă, să nu te trezești în somn, fiindu-ți foarte sete și să bei apă, pentru că nu-ți vei mai visa ursitul”, spune o altă femeie, de 64 de ani, din Cernești.

Maria Ardelean și-a pus busuioc sub pernă, a mâncat turtă sărată și și-a visat actualul soț.

„Toată ziua am ajunat, pe seară am mâncat turta sărată făcută de mine și mi-am pus sub pernă busuioc, cum știam de la bunica. Noaptea am visat că eram într-un local din Baia Mare cu mai mulți prieteni. Puțin mai târziu au mai venit câteva persoane, printre care și un bărbat solid, înalt, care purta pe cap o căciulă albă. Partea cea mai interesantă este că întâmplarea din vis s-a repetat la puțin timp în realitate. Aceea a fost ziua în care mi-am cunoscut soțul, cu care sunt căsătorită și am o fetiță”, spune femeia de 35 de ani.

 V.R.