TOXIC – Substanța din flacoanele de plastic care îți dereglează sistemul endocrin

Bisfenolul A (BPA) este o substanță chimică industrială care a fost utilizată încă din anii 1960 în producția de recipiente din plastic și alimente. 

TOXIC – Substanța din flacoanele de plastic care îți dereglează sistemul endocrin
Bisfenolul se găsește în ambalajele de plastic

Deși utilizarea bisfenolului a scăzut în ultimii ani, a devenit atât de obișnuită încât un studiu CDC din 2004 a constatat că există urme de bisfenol în 93% din probele de urină de la persoanele cu vârsta peste șase ani. Monitorizarea națională sugerează că bisfenolul este prezent în 90 la sută din probele de urină din SUA. 
Utilizarea bisfenolului a scăzut recent, multe produse la care este utilizat, cum ar fi sticlele de plastic, sunt produse acum fără aceasată substanță. Cu toate acestea, studii recente au descoperit că hârtia utilizată pentru tipărirea chitanțelor este o sursă majoră de contaminar ecu bisfenol. Pe baza unei analize a sutelor de studii, FDA (autoritatea americană de reglementare a alimentelor și medicamentelor) a spus că bisfenolul este sigur la nivelurile foarte scăzute găsite în alimente. Cu toate acestea, un nou studiu publicat într-un jurnal al Asociației Medicale Americane (AMA) spune că sunt necesare studii suplimentare. 

Ar trebui evitat bisfenolul?

Pericolele bisfenolului se bazează în principal pe studii pe animale. Substanța are un efect toxic asupra glandelor corpului (sistemul endocrin). A fost legată de obezitate, boli de inimă, diabet, hipertensiune arterială, boli de prostată și probleme de comportament la copii. 
Pe baza analizei studiilor disponibile, poziția FDA este că nu există suficiente dovezi ale prejudiciului pentru a interzice substanța. Cu toate acestea, 12 state și Washington DC au impus unele restricții asupra bisfenolului. Sfaturile actuale de la FDA și Institutele Naționale de Sănătate sunt evitare a bisfenolului, dacă sunteți preocupat de siguranță. Cu alte cuvinte, este opțional.
Un studiu din 2020 publicat în revista JAMA Open a analizat nivelurile de bisfenol din urină la aproape 4.000 de adulți și i-a urmărit pe acești adulți timp de aproximativ 10 ani. În acest timp au existat 344 de decese. Comparativ cu persoanele cu cele mai scăzute niveluri de bisfenol, cei cu cele mai ridicate niveluri au avut un risc cu 50 la sută mai mare de deces. Deși acest studiu nu demonstrează că bisfenolul a contribuit la aceste decese, el ridică noi preocupări, iar cercetătorii concluzionează că sunt necesare studii suplimentare. 

Surse comune de BPA

Bisfenolul este detectabil în alimente, apă, conducte de apă, praf, sol și aer. Nu îl poți evita complet. Sursa principală de îngrijorare a fost expunerea la alimente și băuturi. Substanța vine din două surse chimice importante, plasticul din policarbonat și rășinile epoxidice. Materialele plastice sunt frecvente în sticlele de apă și biberoanele. Rășinile sunt utilizate în mod obișnuit pentru alinierea conservelor și a capacelor pentru sticle.