TINEREȚE VEȘNICĂ: Tratamentul care ar putea opri îmbătrânirea

Tratamentele cu oxigen hiperbar la adulții sănătoși ar putea opri îmbătrânirea, asta reiese dintr-un studiu realizat de universitatea din Tel Aviv și Centrul Medical Shamir din Israel.

TINEREȚE VEȘNICĂ: Tratamentul care ar putea opri îmbătrânirea

Potrivit ultimului studiu, tratamentele cu oxigen hiperbar pot opri îmbătrânirea celulelor sanguine și iversează procesul de îmbătrânire.

Cercetătorii au descoperit că un protocol unic de tratamente cu oxigen de înaltă presiune într-o cameră de presiune poate inversa două procese majore asociate cu îmbătrânirea și bolile sale: scurtarea telomerilor (regiunile de protecție situate la ambele capete ale fiecărui cromozom) și acumularea de celule vechi care funcționează defectuos în corp.

Concentrându-se asupra celulelor imune care conțin ADN obținut din sângele participanților, studiul a descoperit o prelungire de până la 38% a telomerilor, precum și o scădere de până la 37% în prezența celulelor senescente, potrivit aging-us.com.

Studiul, care a fost condus de profesorul Shai Efrati de la Școala de Medicină Sackler și Școala de Neuroștiințe Sagol din TAU și fondator și director al Centrului Sagol de Medicină Hiperbară de la Centrul Medical Shamir; și dr. Amir Hadanny, ofițer șef de cercetare medicală al Centrului Sagol pentru Medicină și Cercetare Hiperbară de la Centrul Medical Shamir. Studiul clinic a fost realizat ca parte a unui program cuprinzător de cercetare israelian care vizează îmbătrânirea ca o condiție reversibilă.

Cercetătorii au expus 35 de persoane sănătoase în vârstă de 64 de ani sau peste, la o serie de 60 de sesiuni hiperbarice pe o perioadă de 90 de zile. Fiecare participant a furnizat probe de sânge înainte, în timpul și la sfârșitul tratamentelor, precum și un timp după încheierea seriei de tratamente. Cercetătorii au analizat apoi diferite celule imune din sânge și au comparat rezultatele.

Descoperirile au indicat faptul că tratamentele au inversat procesul de îmbătrânire în două dintre aspectele sale majore: telomerii de la capetele cromozomilor au crescut mai mult în loc să fie mai scurți, cu o rată de 20% până la 38%, în funcție de tipul celulei; iar procentul de celule senescente din populația totală de celule a fost redus semnificativ - cu 11% -37% în funcție de tipul de celulă.

„Astăzi, scurtarea telomerilor este considerată„ sfântul graal ”al biologiei îmbătrânirii, spune profesorul Efrati. "Cercetatorii din intreaga lume incearca sa dezvolte interventii farmacologice si de mediu care sa permita alungirea telomerilor. Protocolul nostru HBOT a reusit sa realizeze acest lucru, demonstrand ca procesul de imbatranire poate fi de fapt inversat la nivel celular-molecular de baza."

Până în prezent, intervenții, cum ar fi modificările stilului de viață și exerciții intense, s-au dovedit a avea un efect inhibitor asupra scurtării telomerilor, adauga dr. Hadanny. „Dar în studiul nostru, doar trei luni de HBOT au reușit să alungească telomerii la rate mult mai mari decât orice intervenții disponibile în prezent sau modificări ale stilului de viață. Cu acest studiu de pionierat, am deschis o ușă pentru cercetări suplimentare privind impactul celular al HBOT și potențialul său pentru inversarea procesului de îmbătrânire. "