TERAPIA LEUCEMIEI: Celulele stem ar putea fi produse în laborator

Leucemia sau alte boli ale sângelui ar putea avea noi tratamente, după ce oamenii de știință au reușit o performanță majoră. Au reînnoit celulele stem în condiții de laborator.

TERAPIA LEUCEMIEI: Celulele stem ar putea fi produse în laborator
Celulele stem ar putea fi produse în laborator Foto: pexels.com

Leucemia sau alte boli grave ale sângelui ar putea avea noi posibilități de tratare, după ce oamenii de știință au reușit să multiplice celulele stem în laborator. Cercetătorii de la UCLA au descoperit o legătură între o proteină și capacitatea celulelor stem din sânge de a se autoînnoi. Într-un studiu publicat în revista Nature, echipa de cercetători raportează că activarea proteinei determină celulele stem din sânge să se autoînnoiască de cel puțin douăsprezece ori, în studiile pe care le-au făcut în laborator.

Înmulțirea celulelor stem din sânge în condiții din afara corpului uman ar putea îmbunătăți foarte mult opțiunile de tratament pentru cancerele de sânge precum leucemia și pentru multe boli de sânge moștenite.

Celulele stem din sânge, cunoscute și sub denumirea de celule stem hematopoietice, se găsesc în măduva osoasă, unde se auto-reînnoiesc, dar se și diferențiază pentru a crea toate tipurile de celule sanguine. Transplanturile de măduvă sunt folosite de zeci de ani pentru a trata persoanele cu unele boli ale sângelui sau ale sistemului imunitar. Cu toate acestea, transplanturile de măduvă au limitări semnificative: găsirea unui donator de măduvă osoasă compatibilă nu este întotdeauna posibilă, sistemul imunitar al pacientului poate respinge celulele străine, iar numărul de celule stem transplantate poate să nu fie suficient pentru a trata boala.

Atunci când celulele stem din sânge sunt îndepărtate din măduva osoasă și introduse în recipeintele din laborator, își pierd rapid capacitatea de auto-reînnoire și mor.

Scopul cercetătorilor a fost să reușească să facă celulele stem din sânge să se autoînnoiască în condiții de laborator controlate, lucru care ar deschide o serie de noi posibilități pentru tratarea multor afecțiuni ale sângelui - printre acestea, o inginerie genetică mai sigură a celulelor stem proprii ale pacienților. De asemenea, ar putea permite oamenilor de știință să producă celule stem din sânge din celule stem pluripotente, care au potențialul de a crea orice tip de celule în organism.

"Dacă ne gândim la cantitatea de celule stem din sânge necesare pentru a trata un pacient, acesta este un număr semnificativ", a spus autorul studiului, profesor de biologie moleculară, celulară și de dezvoltare în Colegiul UCLA și un membru al UCLA Jonsson Comprehensive Centrul de cancer. „Dar nu ne concentrăm doar asupra cantității; trebuie, de asemenea, să ne asigurăm că celulele stem din sânge, create în laborator, pot continua să funcționeze corect, făcând toate tipurile de celule din sânge atunci când sunt transplantate.”