TÂRGU LĂPUȘ - Fântâni arteziene ca-n Dubai în centrul orașului

Orașul Târgu Lăpuș se modernizează.

TÂRGU LĂPUȘ - Fântâni arteziene ca-n Dubai în centrul orașului

Despre Mitru Leșe, primarul din Tg. Lăpuș, se spune că este genul de om care, când vrea să obțină ceva, dacă nu i se deshide ușa intră pe fereastră. Acum s-a deschis „ușa” Axei 13.1 și, prin Programul Operațional Regional 2021-2027, a obținut finanțare pentru un proiect care va schimba fața orașului. Proiectul „Revitalizarea spațiilor publice urbane, îmbunătățirea serviciilor sociale și cultural recreative în orașul Tg. Lăpuș, județul Maramureș” este socotit de către primar drept unul foarte important, de imact, toate spațiile publice urmând să capete o față nouă. Mai mult, proiectul va avea impact și asupra tuturor categoriilor de vârstă, prin construcții și oferta care le va fi pusă la dispoziție lăpușenilor.

Concret, în zona din spatele magazinul mare din centru, unde erau garaje și tot felul de magazii, va fi amenajată o zonă de parcare și un centru recreațional care va cuprinde săli de bowling, fitness și unde se va putea juca șah, table etc. „Mai demult a fost popicărie în oraș, am demolat-o, cu mustrări de conștiință, când am renovat stadionul”, spune primarul.

Pentru seniorii orașului va fi amenajat un centru multifuncțional pentru servicii sociale, pe un teren actualmente viran, din spatele spitalului.

|n spațiile publice vor fi amenajate parcuri iar în parcul central vor fi construite fântâni arteziene. „Vor fi ca fântânile arteziene din Dubai”, spune primarul, arătându-ne imagini cu spațiile în care oamenii se vor putea delecta cu jocurile de apă, lumină și sunet.

Un element important al proiectului vizează racordarea noilor construcții cu ce s-a realizat într-un proiect finalizat, respectiv amenajarea podului vechi și a zonei învecinate. Acum urmează să fie realizată o alee de promenadă pe lângă râul Lăpuș.

Lista obiectivelor cuprinse în noul proiect cuprinde și 30 de blocuri pentru tinerele familii din oraș, ce urmează a fi construite în zona Tecioaia, pe domeniul public. Tot acolo va fi construită și o grădiniță, pentru copiii care vor veni pe lume în familiile tinere ce vor locui în zonă.

După cum spune primarul, proiectul are o valoare de 10 milioane de euro, contribuția din bugetul local fiind de 2%, și are ca termen de finalizare data de 30 aprilie 2023.

I. V.