SUCIU DE SUS - Pregătiți pentru iarnă, cât o fi de grea!

Localitatea Suciu de Sus este pregătită pentru iarnă.

SUCIU DE SUS - Pregătiți pentru iarnă, cât o fi de grea!

Locuitorii comunei Suciu de Sus nu au de ce să își facă griji dacă se schimbă vremea și vin geruri și zăpezi mari. Viceprimarul Ioan Chendes ne spune că Primăria are propriile utilaje, care vor fi folosite și pentru deszăpăzire.

Din parcul auto al instituției fac parte 19 utilaje, între care sunt două Rabe, buldozere, buldoexcavatoare, mașină cu nacelă, tractor, buldotanc, etc. Utilajele vor interveni pe toate ulițele comunei, perimetrul fiind destul de mare. Din drumul spre Mănăstirea Breaza, cinci kilometri sunt arondați Primăriei Suciu de Sus, spre Șerpoaia și Larga trebuie intervenit pe alte segmente a câte cinci kilometri. La acestea se adaugă ulițele din sate. Șoseaua care străbate comuna aparține de Drumurile Județene dar pot interveni și utilajele primăriei în caz de urgență.

„Nu sunt mulți angajați, 5-6, pe utilaje. Lucrează pe mai multe utilaje, coboară de pe tractor și urcă pe buldoexcavator, de exemplu”, spune viceprimarul.

În timpul discuției, un localnic se interesa dacă poate cumpăra lemne pentru încălzire. „Avem 805 hectare de pădure, avem și TAF. Vindem lemn cu 200 lei metrul cub, mai ieftin ca la Ocolul Silvic. Solicitări avem, nu putem face față”, spune Ioan Chendes.

Localnicii cumpără lemne de foc de la Primărie, în contextul în care în comună există și composesorat, al comunității, care are 200 de hectare de pădure.

„Primăria scoate parchet de trei ani. Nu trebuie să facem împădurire, nu tăiem la ras”, precizează viceprimarul.

În contextul în care a găsit surse de venit și, prin utilizarea utilajelor proprii, a reușit scăderea cheltuielilor, nu e de mirare că Primăria Suciu de Sus nu are datorii.

„Avem și personal puțin în Primărie. Anul trecut am închis pe plus. Și anul ăsta s-ar putea, la anul nu știu ce va fi!”, adaugă viceprimarul Ioan Chendes.

I. V.