STRES CRONIC – Bun pe termen scurt

Stresul cronic este una din cele mai frecvente cauze ale oboselii.

STRES CRONIC – Bun pe termen scurt
Stresul cronic

Situațiile noi, imprevizibile sau care par amenințătoare sau incontrolabile activează sistemele de răspuns la stres ale corpului, care sunt controlate de creier, sistemul nervos și glandele suprarenale. Scopul acestor răspunsuri este de a mobiliza energia necesară corpului pentru a se adapta cerințelor unei situații stresante, notează University Health News.

Bun pe termen scurt, devastator pe termen lung

Pe termen scurt, stresul poate fi pozitiv, deoarece te poate ajuta să crești, să înveți și să te adaptezi. Pe termen lung, însă, când stresul devine cronic, incontrolabil, imprevizibil și greu de făcut față, începe să afecteze sănătatea.

Factorii de stres pot fi fizici, chimici și emoționali. Pot fi reali sau există doar în mintea noastră. Sursele de stres acut sunt de obicei destul de evidente, dar este esențial pentru să fie identificați și să fie combatute sursele de stres cronic pentru a depăși oboseala.

Există multe forme de stres cronic. Stresul mental și emoțional sunt cele mai evidente, însă tulburările de somn, dereglarea zahărului din sânge, stresul oxidativ și inflamația cronică sunt toate formele de stres cronic.

Oboseala este unul dintre simptomele primare care pot rezulta din stresul cronic și un sistem de răspuns la stres disfuncțional. Dacă sunteți puternic stresați, studiile arată că aveți mai multe șanse să suferiți nu numai de oboseală mai mare, dar și de somnolență în timpul zilei, de calitatea slabă a somnului și de scăderea duratei somnului. De asemenea, aveți un risc mai mare de apnee în somn.

Aveți vreuna din următoarele categorii? 

- Stres legat de muncă
- Stresul cauzat de prea multe angajamente
- Lipsa de sprijin social
- Cereri/pretenții prea mari
- Lipsa de control, la slujbă
- Lipsa recompenselor

Fiecare dintre acestea este dovedit, prin studii clinice, că epuizează resursele energetice ale organismului și provocă oboseală.