ȘTIAȚI? - Stilul de viață sănătos a fost reglementat prin lege

Oare chiar va produce efecte sau e doar o chestiune pur declarativă și nimic mai mult?

ȘTIAȚI? - Stilul de viață sănătos a fost reglementat prin lege

Stilul de viață sănătos are la baza o alimentație echilibrată, activitate fizică zilnică și bunăstare emoțională, relațională și spirituală, implicând și o abordare preventivă, de combatere a riscurilor ce pot periclita sănătatea, așa arată definiția Organizației Mondiale a Sănătății.

Printr-o lege intrată în vigoare în 16 noiembrie, s-a creat cadrul legal pentru unele măsuri ce ar putea fi luate în vederea depistării precoce a diabetului și pentru informarea și încurajarea populației cu privire la adoptarea unui stil de viață sănătos, conform site-ului avocatnet.ro

Întrebarea care apare, aici, în contextul în care oricum multiplicarea legilor și a altor acte normative ar putea crea, de multe ori, confuzie, este ce importanță practică are includerea conceptului de stil de viață sănătos într-o lege. Chiar produce efecte sau e doar o chestiune pur declarativă și nimic mai mult?

Conceptul de stil de viață sănătos apare de mai multe ori în Legea nr. 249/2020 privind prevenția și depistarea precoce a diabetului, act normativ aplicabil de luni (și care, în esență, prevede mai multe măsuri, inclusiv în ceea ce privește implementarea unui program național de prevenție a diabetului).

 Ce înseamnă o viață sănătoasă:

  • o alimentație sănătoasă și echilibrată;
  • activitate fizică constantă și regulată, inclusiv la vârste înaintate;
  • o corectă corelare între perioadele de activitate cu cele de odihnă și somn;
  • o bună stare psihică și emoțională tradusă, în primul rând, prin diminuarea stresului;
  • existența și menținerea sănătății sexuale;
  • eliminarea unor factori de risc cum ar fi supraponderea, obezitatea, consumul de tutun și a drogurilor de orice fel, evitarea consumului în exces a grăsimilor, zaharurilor, alcoolului ori a aditivilor alimentari, precum și a automedicației, mai spune sursa citată mai sus.

C.S.

sursă foto: wolfpic