ȘTIAI? - Acum există o lege specială pentru pescari

Îți place pescuitul? Atunci trebuie să fii în temă cu noile modificări.

ȘTIAI? - Acum există o lege specială pentru pescari

Cei care folosesc salariați la pescuitul maritim comercial vor trebui să respecte, începând din 29 noiembrie, o lege specială pentru această activitate.

Astfel, după noua lege, pescarii pot fi angajați dacă au cel puțin 18 ani, însă pot lucra și cei care au minimum 16 ani, cu condiţia ca aceștia să nu urmeze o formă de învăţământ obligatoriu de zi. În orice caz, muncile periculoase și munca de noapte pot fi făcute numai de către pescarii care au trecut de vârsta majoratului.

Totodată, pescarii pot lucra la bordul navelor numai dacă sunt apți din punct de vedere medical, angajatorii încheind cu aceștia un contract individual de muncă special, precizează avocatnet.ro

  • Sunt și excepții

Referitor la orele de muncă, actul normativ prevede unele excepții de la Codul muncii. Mai precis, pescarii pot lucra maximum 14 ore în orice perioadă de 24 de ore și maximum 72 de ore în orice perioadă de șapte zile. În orice caz, durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, calculată la o perioadă de referinţă de cel mult 12 luni.

În același timp, pescarii au dreptul la un repaus de cel puțin zece ore în orice perioadă de 24 de ore și de cel puțin 77 de ore în orice perioadă de șapte zile.

Perioada minimă de concediu de odihnă pentru pescari este cea stabilită de Codul muncii, respectiv de 20 de zile lucrătoare, iar angajatorul poate stabili perioada de timp liber atunci când navele de pescuit nu pot ieși pe mare, dacă această perioadă depăşeşte o lună. Angajatorii vor risca să fie amendați dacă nu respectă prevederile referitoare la timpul de muncă și de odihnă (între 6.000 și 10.000 de lei), mai arată sursa citată mai sus.

C.S.

sursă foto: cmedia