STATUL PLĂTEȘTE NEMUNCA- Peste 4000 de maramureșeni nu fac nimic, dar primesc bani de la stat lunar

Județul Maramureș, din punctul de vedere al numărului beneficiarilor de ajutor social, nu crește, dar nici nu scade. Lunar undeva la peste 4000 de maramureșeni primesc acești bani acasă, pentru mulți fiind singura sursă de venit. Datele Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Maramureș arată că avem 14 localități în județ unde avem peste 100 de persoane care beneficiază de ajutor social.

STATUL PLĂTEȘTE NEMUNCA- Peste 4000 de maramureșeni nu fac nimic, dar primesc bani de la stat lunar

Cei mai mulți beneficiari sunt în Ulmeni (aproape 400), Strâmtura (162 în august 2020), Sighet (279), Satulung (158), Ruscova (107), Repedea (118), Poienile de sub Munte (144), Petrova (102), Ieud (104), Coroieni (155), Borșa (114), Bistra (105), Barsana (108) și Baia Mare (233). La polul opus, unde avem sub 10 persoane care beneficiază de ajutor social, avem localitățile Cicarlău, Coaș, Dumbrăvița, Gardani, Groși, Groșii Țibleșului, Lăpuș, Săcălășeni (un singur beneficiar!), Tăuții Măgherăuș și Vima Mică.

Maramureșul, la o populație de 521.520 de persoane are nu mai puțin de 4275 de persoane care primesc lunar ajutorul social (venitul minim garantat). În județ, potrivit datelor oficiale primite de la nivel central, în septembrie erau 57 de beneficiari suspendați de la plata acestui beneficiu social. Suma totală plătită a fost de 1.078.103 lei, în timp ce suma medie plătită este de 252,19 lei. Prin comparație anul trecut, aceeași lună, în Maramureș erau 4280 de beneficiari de venit minim garantat.

Venitul minim garantat înseamnă acordarea unui ajutor social lunar care se calculează ca diferență între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege și venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Legea nr. 192/2018 prevede că în situația în care beneficiarii de ajutor social din județ refuză un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș dreptul la ajutorul social încetează. Același act normativ introduce și un termen anume de timp de la care se poate solicita un alt ajutor social în cazul refuzului unui loc de muncă și anume după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului.

Primarii au obligația de a întocmi planul de activități sezoniere pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forță de muncă precum și stabilirea condițiilor de efectuare a activităților sezoniere de către beneficiarii de VMG, inclusiv remunerarea acestor activități sezoniere.

Dacă beneficiarii de ajutor social refuză de două ori participarea la aceste activități sezoniere, dreptul la ajutorul social încetează, urmând să poată fi solicitat un nou drept doar la după un an de zile.

H.D