SPERANȚĂ – Pierderea vederii ar putea fi reversibilă la unii pacienți

Pierderea vederii ar putea fi reversibilă, după ce oamenii de știință au descoperit un compus care ar putea fi baza unor noi terapii.

SPERANȚĂ  – Pierderea vederii ar putea fi reversibilă la unii pacienți
Pierderea vederii ar putea fi reversibilă Foto: pexels.com

Pierderea vedereii la sugarii născuți prematur sau la bolnavii de diabet (la care se întâlnesc cele mai frecvente cazuri) ar putea fi reversibilă. Oamenii de știință de la Fundația de Cercetare Medicală din Oklahoma (OMRF) au identificat un compus care ar putea fi baza unor terapii pentru o serie de boli oculare care includ retinopatia prematură și retinopatia diabetică.
Courtney Griffin, autorul principal al studiului, spune că este posibil chiar și pacienții cu progresie avansată a bolii să poată vedea o regresie a bolii.

Tulburările oculare pot să apară atunci când vasele de sânge cresc fără control în retină, țesutul care acoperă partea din spate a ochiului. În aceste forme de retinopatie, o rețea de vase blochează lumina să ajungă la retină, așa cum vedem, potrivit pnas.com. Creșterea excesivă cauzează probleme de vedere care pot avansa la orbire totală.

Posibilă terapie pentru retinopatie

Retinopatia la copiii prematuri - legată de nivelurile ridicate de oxigen din incubatoare, care întrerupe dezvoltarea normală a vaselor în ochi - se rezolvă adesea în mod natural, în timp. Dar nu întotdeauna. În aceste cazuri și în bolile adulților, cum ar fi retinopatia diabetică, deteriorarea vederii poate fi ireversibilă.
Griffin și dr. Chris Schafer studiază dezvoltarea vaselor de sânge. Schafer, un cercetător postdoctoral, a crezut că ar putea exista indicii pentru subțierea acestei încurcături de vase, dacă ar analiza un set diferit de vase care regresează în mod natural și dispar, în studiile făcute pe șoareci, la scurt timp după naștere.
Când au studiat șoarecii nou-născuți, cercetătorii de la OMRF au descoperit că nivelurile unei clase specifice de proteine ​​celulare s-au prăbușit, deoarece șoarecii au experimentat pierderea normală a vaselor de sânge în ochi.
Dr. Schafer a presupus ca aceste proteine ​​celulare ar putea fi un important „off switch” (comutator) pentru a elimina aceste vase într-un model neonatal, a spus Griffin. „Acesta este un nou mod de abordare a acestor boli. Metodele actuale - intervenții chirurgicale invazive sau injecții pe tot parcursul vieții în ochi - împiedică doar boala să avanseze și au adesea complicații grave.”

Schafer a identificat un compus experimental care dezactivează proteinele. I-a permis să acționeze „comutatorul” și să testeze ideea.
„Am vrut să păcălim vasele de sânge ale șoarecilor bolnavi să creadă că ar trebui să regreseze și să moară în mod natural”, a spus Schafer. „Se pare că asta s-a întâmplat”.
Chiar mai încurajator, a spus Griffin, compusul a afectat doar vasele de sânge anormale cu flux lent de sânge. Vasele normale, necesare pentru un ochi sănătos, au fost ferite.
Constatările deschid calea către noi terapii adaptate pentru a inversa pierderea vederii. Poate avea implicații și în reducerea tumorilor, care conțin vase de sânge anormale în alte părți ale corpului.