Simptomele înșelătoare care ascund cancerul ovarian

Cancerul ovarian are o serie de simptome, însă acestea sunt vagi și pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni, mai ușoare. Asta face din cancerul ovarian boala cu cele mai multe decese dintre toate formele de cancer ale sistemului reproductiv la femei.

Simptomele înșelătoare care ascund cancerul ovarian
Simptomele cacnerului pot fi înșelătoare

Cancerul ovarian este provocat de o creștere necontrolată a celulelor anormale din ovare. Celulele cancerului ovarian se pot forma în trei domenii:
pe suprafața ovarului
în celulele producătoare de ovule ale unui ovar
în țesuturile din ovar.
Tumorile de pe suprafața ovarului sunt cele mai frecvente.

Cancerul ovarian adesea nu provoacă niciun simptom, până când nu s-a răspândit dincolo de ovar. Doctorilor le este greu să depisteze boala în timpul unui examen pelvian, înainte de această etapă târzie. De aceea, cancerul ovarian duce la mai multe decese decât orice alt cancer al sistemului reproductiv feminin.
Chiar dacă boala s-a răspândit, simptomele pot fi ușoare și pot fi atribuite altor probleme. Simptomele, cum ar fi urinarea frecventă și balonarea, sunt, de asemenea, vagi. Din aceste motive, majoritatea cancerelor ovariene nu sunt diagnosticate decât în ​​etapele ulterioare ale bolii. Cercetătorii încearcă să dezvolte teste pentru a detecta cancerul ovarian în stadii incipiente, atunci când este mai probabil să fie vindecat sau controlat.

Simptomele cancerului ovarian

Cancerul ovarian de obicei nu provoacă simptome până când nu se răspândește. Chiar și atunci, simptomele pot fi confundate cu semne ale unei alte tulburări. Simptomele cancerului ovarian includ:
disconfort abdominal și durere, în special în partea inferioară a abdomenului
balonare
urinări frecvente
creșterea sau pierderea bruscă în greutate
sângerări vaginale anormale.

Durată, șanse de vindecare, prevenire

La unele paciente, cancerul ovarian nu dispare niciodată complet. La altele, cancerul dispare după tratament. Cu toate acestea, boala poate reveni. 
Femeile care iau pilule contraceptive își reduc riscul de cancer ovarian la jumătate, posibil pentru că aceste medicamente previn ovulația. Efectul protector al pilulei este cel mai mare la femeile care o utilizează timp de patru ani sau mai mult. Alăptarea, care reduce, de asemenea, ovulația la femei, poate reduce riscul de cancer ovarian.
Femeile care știu că poartă gena BRCA1 sau BRCA2 ar putea lua în considerare eliminarea ovarelor înainte de apariția cancerului.

Probabilitatea de a supraviețui cancerului ovarian depinde de cât de mult s-a răspândit. Aproape toate femeile care sunt diagnosticate și tratate înainte ca boala să se răspândească dincolo de ovar, supraviețuiesc cel puțin cinci ani. Dar doar un sfert din cancerele ovariene se găsesc în acest stadiu.
notează Harvard Medical School.