SEMNAL DE ALARMĂ - Populațiile de capră neagră din Munții Rodnei, încă în pericol

Capra neagră din Parcul Național Munții Rodnei este un simbol al acestui parc, însă populația de Rupicapra rupicapra este departe de optim. O spun chiar biologii acestui parc național, zilele trecute fiind efectuată numărătoarea de toamnă pentru această specie.

SEMNAL DE ALARMĂ - Populațiile de capră neagră din Munții Rodnei, încă în pericol

„La evaluarea de toamnă a caprelor negre s-au observat 104 exemplare. Din 19 trasee de evaluare s-au făcut observații pe 11 dintre ele. Cam puține exemplare, sub optimul populațional, însă nu s-a parcurs tot habitatul potențial. Mare parte din personalul Administrației Parcului Național Munții Rodnei a fost in concediu în perioada evaluării, vara asta ne-a solicitat intens terenul și doar acum s-au putut aloca concedii. Optimul populațional pentru această specie ar fi in jur de 600 exemplare conform studiilor de evaluare a habitatului optim, hranei”, a declarat, pentru Axanews.ro, biologul Parcului Național, Claudiu Iușan. 

Conducerea acestui parc național are în plan mai multe lucruri pentru a proteja această specie de braconieri, în special. Pe viitor se dorește implementarea unui sistem video alpin de combatere a braconajului, respectiv echipamente de monitorizarea terenului cu drone. Cainii de la stâne trebuie să aibă jujee, iar rangerii să fie dotați cu mașini performante de patrulare în teren.