SEMNAL DE ALARMĂ - Medic ATI: la 10.000 de cazuri pe zi vom depăși capacitatea de terapie intensivă

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, crede că dacă nu vor înepe să scadă numărul infectărilor, secțiile de terapie intensivă vor fi depășite.

SEMNAL DE ALARMĂ - Medic ATI: la 10.000 de cazuri pe zi vom depăși capacitatea de terapie intensivă

Medicul Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a spus la B1.ro că e necesar s înceapă să scadă numărul infectprilor, pentru ca secțiile de terapie intensivă poată face față solicitorilor.

„Cel mai probabil această rată mare de pozitivare mai degrabă ține de faptul că aceste teste provin din weekend și cel mai probabil discutăm de teste care au fost efectuate conform definiției de caz, ceea ce înseamnă o incidență mai mare a pozitivității testelor respectiv. Am văzut, totuși, că în ultima săptămână am avut o fază de platou oarecum, ceea ce e un element pozitiv, însă este obligatoriu să începem faza descendentă, pentru că la 10.000 de cazuri pe zi cel mai probabil vom depăși capacitatea de terapie intensivă în perioada următoare”, a spus el.

Medicul a mai arătat că ventilația mecanică este foarte importantă, dar ar trebui acordată o atenție deosebită și aparatellor de oxigeno-terapie.

„Ce am mai văzut și e extrem de important de spus, dorește ca creșterea capacității secțiilor de Terapie Intensivă, ceea ce este un lucru extraordinar de bun, însă se pune un accent foarte mare pe aparatele de ventilație mecanică. Am mai transmis acest lucru și folosesc prilejul acestei intervenții să mai spun încă o dată că este nevoie, nu doar de aparate de ventilație mecanică, ci și de aparate de oxigeno-terapie cu flux crescut și cu concentrație crescută de oxigen. Aceste aparate sunt aparate intermediare, între masca de oxigen și aparatul de ventilație mecanică. Marele avantaj al acestor tipuri de aparate de ventilație cu flux crescut, ventilație non-invazivă cu flux crescut, este că ele pot fi folosite și în afara secțiilor de Terapie Intensivă, ceea ce va da posibilitatea secțiilor de Pneumologie, de Medicină Internă și de Boli Infecțioase să poată gestiona acești pacienți în interiorul secțiilor lor, astfel încât să rezervăm secția de Terapie Intensivă pentru cazurile foarte severe care necesită într-adevăr intubație și ventilație mecanică”, a declarat Radu Țincu.