ȘEDINȚĂ CU SURPRIZE - Bugetul Băii Mari, diminuat

Ședințele Consiliului Local Baia Mare sunt din ce în ce mai animate.

ȘEDINȚĂ CU SURPRIZE - Bugetul Băii Mari, diminuat

Ultima ședința extraordinară de îndată a Consiliului Local Baia Mare a avut doar două puncte pe ordinea de zi:  rectificarea bugetului general al muncipiului BM pe anul 2020 și luarea de măsuri pentru realizarea împreună cu Consiliul Județean Maramureș a obiectivului de investiții “Varianta de ocolire a municipiului Baia Mare”.

Ședința, desfășurată online, nu a fost una lipsită de surprize. În prima jumătate de oră s-a vorbit despre rectificarea bugetului municipiului. Conform celor spuse de primarul Cătălin Cherecheș, bugetul Băii Mari va fi diminuat cu 20.583.000 lei. Cea mai mare parte din bani, aproximativ 16.000.000 de lei a fost pusă pe seama mutării unor proiecte în zona creditelor rambursabile. Concret, 20 de proiecte pentru creșterea performențelor energetice a școlilor din oraș ar urma să fie plătite din credite și nu din bugetul propriu al municipiului.  

La un alt proiect, care a fost depus pentru finanțare din fonduri europene, a fost propusă adăugarea unei sume din bugetul local. Proiectul “EDU BM Educație digitală în Baia Mare”, în valoare de aproximativ 13 milioane de lei ar urma să primească o sumă asupra căreia primarul Cătălin Cherecheș are versiuni diferite. O dată spune că este vorba de 260 de lei, altădată vorbește de 26.000 de lei, dar la ambele variante precizează cât ar fi suma în lei vechi, aceeași: 26 milioane de lei! Înțeleagă cine ce vrea…

Diferența ar fi necesară din motive legislative, spune primarul, deoarece proiectul este unul integrat dar tabletele cu valoare sub 2.000 de lei nu pot face obiectul acestui proiect. “Dar ieri nu se știa de asta?”, a întrebat un consilier local, dat fiind faptul că amendamentul nu era trecut în documentele primite cu o zi înainte de ședință de către consilieri. “Nu se știa”, a spus, senin, primarul. Și unii l-au crezut!

“Ar trebui să primim fundamentări pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile”, a spus un consilier, aducând ca argument complexitatea acestor date. Cătălin Cherecheș a spus că este o situație de presiune, este nevoie să fie asigurate tablete pentru toți elevii din Baia Mare precum și table inteligente pentru toate cele peste 800 de săli de clasă din oraș.

Consilierul local Bogdan Gavra a precizat și el că a reușit doar să parcurgă în diagonală documentele, dat fiind timpul scurt de când le-a primit. Nu înțelegea nici el de ce era nevoie să fie convocată ședința de îndată, și a cerut să li se spună “motivarea reală a acestei urgențe”.

Discuția a degenerat. Cătălin Cherecheș a spus, ironic, că au făcut rău cei din Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului că nu l-au lăsat pe Gavra să vorbească la altar, că ar fi vorbit mai puțin la Consiliul Local. “Domnule primar, abțineți-vă strict la obiectul ședinței”, a intervenit consilierul local Mircea Cirț.

Apoi, brusc, microfoanele au început să țiuie! Nu s-a mai auzit nimic și ședința a continuat fără să se mai transmită nimic din discuții, care începeau să devină agitate!

I. V.