SE APROPIE IARNA - Soferii trebuie sa isi pregateasca masinile pentru sezonul rece

Se apropie iarna și odată cu ea apar și problemele specifice acestui sezon. De la parbriz înghețat la mașina care nu vrea să pornească din cauza bateriei, toate acestea sunt lucruri de care șoferii trebuie să țină cont în perioada care vine. Polițiștii maramureșeni vin cu o serie de sfaturi pentru șoferii care circulă pe timp de iarnă, în condițiile unui carosabil acoperit cu zăpadă și polei.

SE APROPIE IARNA - Soferii trebuie sa isi pregateasca masinile pentru sezonul rece

Înainte de toate, șoferii sunt sfătuiți să circule cu prudență, să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo rutiere. Distanțele de frânare sunt mai mari iarna, motiv pentru care trebuie păstrată o distanță mai mare față de vehiculul din față pentru a putea frâna în condiții de siguranță.

Șoferilor li se mai recomandă să evite să acționeze brusc frâna și mecanismele de direcție și sub nicio formă să nu efectueze depășiri riscante deoarece mașina poate derapa foarte ușor.

“Autovehiculul trebuie echipat corespunzător, cu anvelope de iarnă, lanțuri și material antiderapant. Este necesară apoi asigurarea unei bune vizibilități a parbrizului, lunetei, geamurilor laterale și oglinzilor retrovizoare, să se deszăpezească ștergătoarele și să se asigure că sistemele de încălzire funcționează înainte de a porni la drum. Noi le recomandăm șoferilor ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Înainte de a pleca la drum, trebuie ascultate cu atenție previziunile meteorologice și să fie la curent cu cele mai noi informații. Se pot folosi și aplicații de telefon care monitorizează în permanent starea vremii”, precizează Serviciul Rutier Maramureș.

Orice șofer știe că anotimpul rece solicită bateria mult mai mult decât în tot restul anului, tocmai de aceea este indicat să se verifice bateria periodic pe timpul iernii. Asta pentru că temperatura scăzută reduce substanțial puterea bateriei.

Polițiștii maramureșeni le mai recomandă șoferilor ca în cazul în care situația o cere, să apeleze numărul de urgență 112, și să ofere toate informațiile necesare pentru ca echipajele de salvare să poată ajunge cat mai rapid dacă trebuie. Telefonul trebuie ținut încărcat atunci cand se pleacă la un drum mai lung, fiind recomandată și folosirea unei baterii externe dacă drumul durează foarte mult.