SCRISOARE DESCHISĂ - Mesajul trimis de artiști români către autorități

Peste 90 de artiști renumiți din România, printre care se numără și băimărencele Paula Seling și Ami, au adresat o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, vicepremierului Raluca Turcan și ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu.

SCRISOARE DESCHISĂ -  Mesajul trimis de artiști români către autorități

Peste 90 de artiști renumiți din România, printre care se numără și băimărencele Paula Seling și Ami, au adresat o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, vicepremierului Raluca Turcan și ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu. În ea, aceștia solicită includerea artiștilor în schema de ajutor de stat, pentru a veni în sprijinul sectorului cultural.

Printre artiștii care au semnat scrisoarea se numără și băimărencele Paula Seling și AMI, alături de Delia, Antonia, Carla's Dreams, Connect-R, Florin Ristei, Horia Brenciu, Inna, Loredana, Smiley, Direcția 5, Cargo, Ștefan Bănică, Vama, Puia, Jo, Voltaj ș.a.

„Am luat la cunoștință că Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României a elaborat un proiect de schemă de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, ale cărui activități au fost sistate pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Însă am constatat cu surprindere că artiștii nu sunt incluși în planul Guvernului. Citind cele cinci măsuri vizate în schema de ajutor de stat am observat că acestea se adresează doar operatorilor culturali, organizatorilor de festivaluri și evenimente culturale, organizatorilor de evenimente muzicale și stand-up comedy, vânzătorilor de bilete, librarilor și editorilor, artiștii nefiind incluși în niciuna dintre aceste măsuri. Considerăm că existența sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artiști.

Vă rugăm să includeți în schema de ajutor de stat și această entitate ca beneficiar eligibil al sumelor destinate ajutorării sectorului cultural.

Cu considerație, ai dumneavoastră... ”, se precizează în scrisoare.

 Paula Seling, dezămăgită de gândirea oamenilor

Alături de scrisoarea deschisă către autorități, artista a scris un mesaj în care își exprimă dezămgirea cu privire la situația actuală și la oamenii care nu apreciază munca de artist.

„Sunt tristă. Tristă pentru că, după unii oameni, studiul vocal sau la pian nu înseamnă muncă. Sunt tristă pentru ca unii oameni nu înțeleg că acest demers nu era luat în seamă dacă nu era semnat de oameni cunoscuți care, chiar dacă au un trai bun, aleg să fie vocea celor ce nu ar avea cum sa fie ascultați dacă se puneau pe listă. Ma doare să văd, de fapt, cum este privit cel ce își oferă arta pentru ceilalți, ca un fel de prelungire inutilă a societății...”, spune artista.

Totodată, Paula mai punctează în mesaj faptul că artiștii nu au o pensie dacă nu sunt angajați la stat.

„Artiștii nu au statut definit în țara asta. Nu au pensie dacă nu sunt angajați la stat și nu sunt ajutați în cazuri de forță majoră. Cu câtă furie mi-au scris unii, parcă dorindu-și să ne vadă cerșetori la colt de stradă. Cu siguranță că sunt entertaineri care au adunat prin businessul lor sume mari, însă mulți muzicanți și muzicieni trăiesc de la un spectacol la altul, de la un sezon la altul și, dacă aleg să aibă, prin arta lor, un mesaj diferit de ceea ce face toată lumea, reinvestesc și refolosesc veniturile pentru a putea să iși desfășoare activitatea”, spune ea.

Vedeta mai spune că munca în domeniul artistic implică mai mult decât ce se vede și e păcat că unii nu înțeleg asta.

„Pentru artiștii independenți care nu își pot desfășura activitatea, exact artiștii independenți care aleg să facă toate lucrurile corect, să plătească taxe și salarii oamenilor din spatele lor, instrumentiștilor, tehnicilor, ceea ce se întâmplă este foarte trist. Acest mesaj nu este unul de cerșeală, așa cum mulți oameni l-au interpretat. Este unul prin care ar putea să se remedieze o eroare prin care se vede clar că, dacă ești artist, nu însemni nimic. Păcat. Acum întoarce-te, Paula, în studio și scrie muzică frumos, să vibreze inima...”, spune artista în încheiere.

V.R.