ȘCOALA ONLINE - Mai bine în pușcărie decât afară...

Elevii de la Penitenciarul Baia Mare învață online.

ȘCOALA ONLINE - Mai bine în pușcărie decât afară...

Trecerea la scenariul roșu pentru o grămadă de localități (inclusiv din Maramureș) a însemnat închiderea multor școli și trecerea de la învățământul „față în față” la cel online. De aici au apărut o serie de probleme, legate în primul rând de asigurarea infrastructurii necesare pentru buna dsfășurare a orelor. Elevii și profesorii nu dețin, de multe ori, tabletele sau calculatoarele necesare. Sunt și cazuri fericite, unde lucrurile funcționează bine. Poate spre mirarea multora, un astfel de caz este cel al elevilor de la Penitenciarul Baia Mare.

 Pregătiri încă din primăvară

 Directorul adjunct reintegrare socială, comisar  șef de poliție penitenciară Crina Suciu, spune că nu a fost ușor să fie puse lucrurile pe roate. Norocul lor a fost că s-au gândit mai repede ca alții la introducerea computerelor în relația deținuților cu exteriorul. „Am pregătit din primăvară o sală pentru online, deoarece am vrut ca toate activitățile cu colaboratorii externi (pe plan religios, de exemplu) să le facem online. Apoi, când nu se știa dacă se va face școală online, ne-am pregătit pentru toate scenariile. Am cumpărat noi tehnică, am primit sprijin de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI – n.r.) Baia Mare și acum avem amenajate două săli de clasă, în care fac ore patru clase de elevi. Două fac ore dimineața și două după masa”, spune Crina Suciu.

Șn penitenciar sunt înscriși în procesul de învățământ 40 de elevi. Opt sunt în clasele I-IV și 11 în clasele V-VIII (clase simultane), opt sunt în clasa a IX-a, cinci în clasa a X-a și șase în clasa a XI-a. „E premieră să avem învățământ liceal în penitenciar. Colaborăm foarte bine cu Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, fără sprijinul școlii nu am putea desfășura în bune condiții toate activitățile astea”, adaugă comisarul de poliție penitenciară.

 Verificări pentru a vedea site-urile accesate!

 Elevii din penitenciar își urmează mai departe programul normal, conform orarului. Au caiete, pixuri, dau teste. Accesul la infomație se face prin intermediul unor calculatoare (câte unul în fiecare sală de clasă) și videoproiectoare. Fiecare sală are, de asemenea, microfon și cameră video. De partea tehnică s-au ocupat informaticienii de la CSEI (Viorel Pop) și penitenciar (Florin Rus și Mircea Pop). Orele decurg normal, diferența fiind doar că nu e prezent fizic profesorul.

Elevii stau singuri în sala de clasă, cursurile se fac cu ajutorul platformei Google Classroom și, la intervale scurte de timp, informaticienii penitenciarului verifică dacă nu cumva s-au accesat alte site-uri, care n-au nicio legătură cu școala!

 „Se adaptează mai repede decât ai crede!”

 Crina Suciu laudă profesorii care fac ore cu deținuții, spunând că se vede că „omul sfințește locul”. Pe de altă parte, angajații penitenciarului și elevii de după gratii sunt lăudați de către conducerea CSEI Baia Mare. „E o colaborare foarte bună, chiar exemplară. Sunt prompți, punctuali, se adaptează mai repede decât ai crede, chiar dacă-i instituție militară. Respectă procedurile cu adevărat”, spune Nicoleta Covaci, directoarea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, instituție școlară care a înființat clasele din penitenciar.

Demersurile necesare pentru învățământul online au fost, totuși, greoaie, după cum spune Nicoleta Covaci. A fost un volum mare de fișe care trebuiau preluate pe calculator, scanate, imprimate. Multe erau fișe tehnice, stricte, care aveau un statut aparte. Lucrurile au mers bină, însă, și cele patru clase își desfășoară activitatea normal ,ar colaborarea funcționează. „Și apreciem pentru efortul pe care l-au făcut și pentru deschiderea pentru școală. Mă măgulește faptul că nu se sfiesc să spună că profesorii de aici își fac bine treaba”, mai spune Nicoleta Covaci.

Pe de altă parte, și profesorii sunt mulțumiți de elevii de după gratii. „Cei din exterior mai intră sau nu intră pe platformă atunci când au ore. Cu cei de la penitenciar poți fi sigur că la ora fixată sunt prezenți, toți. Și sunt interesați de ce li se predă, nici nu știi cum trece ora”, spune Aurelia Buda, profesoara de construcții.