SCHIMBĂRI RCA - Plătești în funcție de cum conduci

Piața asigurărilor obligatorii se schimbă radical de anul viitor. Asta pentru că șoferii care vor provoca accidente vor scoate mai mult din buzunar la încheierea poliței RCA.

SCHIMBĂRI RCA - Plătești în funcție de cum conduci

Potrivit unui proiect al Autorității de Supraveghere Financiară, care modifică sistemul bonus-malus din legislația RCA, șoferii care au făcut un accident soldat cu rănirea gravă sau ușoară a unei/unor persoane ori decesul uneia sau mai multor persoane vor fi penalizați prin creșterea cu 40% (4 clase de malus) a prețului la asigurarea auto obligatorie pe care o vor încheia în anul ulterior producerii accidentului. 

Din Referatul de fundamentare a Proiectului de Normă pentru modificarea și completarea Normei A.S.F. nr. 20/2017 privind asigurările auto din România aflăm că se dorește, printre altele, clarificarea condițiilor de autorizare și practicare a asigurării RCA, în sensul în care
autorizarea nu se aplică doar pentru practicarea RCA în România, ci permite asiguratorului RCA să practice această activitate pe întreg teritoriul UE sau modificarea sistemului bonus-malus în sensul aplicării diferențiate a malusului în funcție de severitatea accidentului, respectiv dacă în urma producerii acestuia au rezultat sau nu vătămări corporale sau decesul unor persoane. 

Din proiectul supus dezbaterii publice aflăm că  în cazul neînregistrării unor daune plătite în perioada de referință, asigurații
beneficiază de o reducere a primei de asigurare prin avansarea în următoarea clasa din
cadrul sistemului bonus-malus. Clasa de bonus-malus se păstrează pe perioada anului calendaristic în care se încheie
contractul RCA indiferent de perioada asigurată.

Asigurații sunt penalizați prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de
asigurare, în funcție de caz, astfel:
a) cu două clase pentru fiecare eveniment din care au rezultat numai prejudicii
materiale;
b) cu patru clase pentru fiecare eveniment soldat cu vătămarea sănătății şi a integrității
corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane.”

H.D.