SĂPÂNȚA - Locul de poveste acoperit de zăpadă

Maramureșul este o carte deschisă a vieții rurale, a țăranului român și este locul unde orice trecător are șansa de a fi martorul unei vieți simple. Satele pitorești sunt o imagine splendidă, iar ulițele străbătute de cete de colindători transformă regiunile maramureșene într-o poveste unică.

SĂPÂNȚA -  Locul de poveste acoperit de zăpadă

În comuna Săpânța din Maramureș au început să apară primii fulgi de nea, peisajul este desprins din basme iar gospodinele se pregătesc cu fast de venirea Crăciunului.

În această zonă pentru „Ignat” aproape toți sătenii se adună laolaltă pentru a depăna amintiri. Toate acestea fiind posibile la un pahar de horincă. Prosperitatea, bunăvoința și veselia oamenilor din zona Săpânța Maramureș este afișată nu numai pe fețele lor ci și prin talentul lor culinar. Maramureșencele sunt recunoscute peste tot ca fiind gospodine desăvârșite și trebuie să demonstreze acest lucru mai ales de Crăciun.

„Pentru noi venirea Crăciunului este cea mai mare bucurie. Este momentul când toate persoanele dragi se întorc acasă, în satul natal și ne strângem din nou în brațe. Aici fiecare contribuie la prepararea celor mai gustoase preparate. Copiii mei mă ajută la pregătirea bucatelor tradiționale dar mai ales la prăjituri. Ne petrecem foarte mult timp în bucătărie”, spune gospodina.

Pregătirile pentru cea mai mare sărbătoare de peste an sunt începute chiar cu mai multe săptămâni înainte. În tot acest timp feciorii din sate se adună în grupuri mari pentru a merge la bătrânul satului să ceară îndrumare.

„Băieţii de însurat, se adună în grupuri de până la zece feciori şi merg la veteranii satului să înveţe colinde şi Viflaimul. Asta se întâmplă cu câteva săptămâni înainte de Crăciun, chiar la intrarea în Post. Până în seara de Ajun, fiecare trebuie să ştie exact ce are de făcut şi niciunul nu are voie să iasă din cuvântul bătrânilor“, a declarat etnologul Janeta Ciocan.

Dacă este să ne gândim la turiștii care nu sunt obișnuiți cu așa ceva, Maramureșul rămâne o experiență unică și greu de uitat.

B.N