ȘANTIERE! - Turul comunei Giulești, împreună cu primarul Laurențiu Batin

Aflat la cel de-al doilea mandat de primar, Laurențiu Batin continuă seria proiectelor edilitare care duc la o dezvoltare eficientă a comunei.

ȘANTIERE! - Turul comunei Giulești, împreună cu primarul Laurențiu Batin

Într-o zi însorită de decembrie, dar rece, însoțit de Laurențiu Batin facem un tur al comunei.

Primul popas este făcut la șantierul podului de peste râul Mara ce va face legătura cu localitatea Mânăstirea. Profitând de vremea frumoasă se lucrează la acest obiectiv. “Podul are o lungime totală de 33 m. Lucrările au fost executate într-o proporție de 85%. Dacă condițiile meteorologice vor fi favorabile, lucrările se vor finaliza într-o lună. Obiectivul este realizat în cadrul CNI și este singurul mijloc de legătură între Sat Șugatag, ce aparține de UAT Ocna Șugatag, și satul nostru Mânăstirea. Odată finalizat, podul va facilita legătura dintre cele două sate. Mai puțin cunoscut este faptul că în apropiere s-a ținut pentru prima dată <<Tânjaua de pe Mara>>, undeva prin anii 70’. Vechiul pod era, în cazul producerii inundațiilor, și un element de favorizare a acestora, obturând cursul râului Mara. Pe acest pod vor putea circula autovehicule având o greutate de 50-60 tone”, a spus Laurențiu Batin.

Despărțindu-ne de muncitorii de la pod, ne îndreptăm spre zona mai înaltă a comunei, pe traseul unde se amenajează rețeaua de alimentare cu apă și rețeaua de canalizare. “Se află în derulare lucrările ce vizează amenajarea rețelei de alimentare cu apă și rețeaua de canalizare, lucrări finanțate în cadrul AFIR, având o valoare, doar pentru Giulești, de 3,1 milioane de euro. Deoarece au existat dezinformări potrivit cărora oamenii ar fi trebuit să plătească pentru a beneficia de apă și canal, vreau să le spun că nu este adevărat. Vor avea apă și canal până la poarta lor, la limita de proprietate”, a dat asigurări Laurențiu Batin.

 # Lucrări de asfaltare

Vor urma și lucrări de asfaltare a drumurilor comunale pe o lungime de 22 de km, lucrări finanțate în cadrul AFIR. Revenind în zona centrală vizităm terenul de sport amenajat în Giulești, care beneficiază de o instalație de iluminat nocturnă mixtă. Aceasta este alimentată de la rețeaua electrică comunală, dar și de la panouri solare. Un alt teren de sport a fost amenajat și la Berbești. În curând vor fi demarate lucrările de construire a unei moderne săli de sport pentru a se impulsiona practicarea sportului la nivel local. Va fi o sală multifuncțională cu 180 de locuri, obiectiv a căror lucrări au fost deja scoase la licitație.

După vizitarea terenului de sport, ajungem la șantierul  unde se află în derulare lucrările la stația de epurare amplasată la intrarea în satul Berbești, lucrări aflate și ele într-un stadiu avansat de execuție. “Acest obiectiv este finanțat în cadrul PNDL, având o valoare de 3,7 milione de euro. Urmeză să se mai execute și lucrări de împrejmuire a obiectivului și lucrări de amenajare a drumului de acces și lucrări de întărire a malurilor râului Mara”, precizează Laurențiu Batin.

 # Restaurarea troiței

Îndreptându-ne spre zona unde se află amplasat rezervorul de stocare a apei, ne oprim la un alt obiectiv cu conotații spirituale profunde. Este vorba de troița amplasată la intrarea în Berbești. Troița se află în proces de restaurare. De asemenea, se lucrează și la împrejmuirea acesteia.

“În primul rând vreau să vă spun că spiritualitatea își urmează cursul în comuna noastră, ca și pe vremea strămoșilor noștri. Această troiță este foarte veche, datând din sec. al XVII-lea. Crucea a fost donată Giuleștiului de către Atanasie Anghel, mitropolitul Blajului, originar din Giulești. Pe vremuri, în fiecare zi de 15 august, toată suflarea comunei venea la această troiță. Șirul acestor întâlniri s-a pierdut în timp. Lucrările de restaurare sunt coordonate de către unul dintre cei mai mari restauratori din țară, Mihai Covaci, originar din Desești, fiind ajutat de domnul Codrea Petru. Sper ca până la Crăciun lucrările să fie finalizate. Intenționez să invit la această troiță atât preoți ortodocși cât și greco-catolici”, a spus Laurențiu Batin.

# Grădiniță nouă

Lăsându-i în urmă pe cei care lucrează la troiță, ne reluăm drumul spre zona înaltă a Berbeștiului. Rulăm pe un drum recent asfaltat de care primarul este foarte mândru. Asfaltul se întinde pe o lungime de patru kilometri, până la rezervorul de stocare a apei. Ne oprim la un alt obiectiv, la noua grădiniță, a căror lucrări sunt aproape de final.

”Noua grădiniță este amplasată pe locul unei vechi școli confesionale, care a funcționat în perioda 1916-1917. Este o grădiniță cu program prelungit. Obiectivul a fost finanțat în cadrul AFIR. În cadrul grădiniței va funcționa și un birou al primarului pentru a se facilita comunicarea cu sătenii. În curând vom amenaja un loc de joacă în curtea grădiniței”, a spus Laurențiu Batin. Ieșind din curtea grădiniței, ne îndreptăm spre punctul final al vizitei. Din zona cea mai înaltă a Berbeștiului ni se deschide o panoramă mirifică.

La întoarcere, primarul ne mai spune că are și alte proiecte în lucru. “Tot în cadrul AFIR se va reabilita căminul cultural din Giulești, iar în Berbești se va construi unul nou. De asemenea, se va reabilita și căminul cultural din Ferești. Și școala din Berbești va fi reabilitată anul viitor, în cadrul POR. Vrem să construim la Berbești și un dispensar uman, cu finanțare de la AFIR. Cu fonduri de la bugetul local vom reabilita dispensarul uman din Giulești”, a spus Laurențiu Batin. 

La apusul soarelui, ne reîntoarcem la sediul primăriei. Promitem să revenim și să mai vorbim si despre activitățile și proiectele culturale, în cadrul unui nou reportaj.

L. S.