ȘANSĂ – Un medicament utilizat în alte afecțiuni, efect nesperat în tratarea cancerului

Cea mai gravă formă de cancer ar putea avea un tratament având la bază un medicament utilizat în tratarea bolilor diareice. În studii, celulele canceroase au fost distruse de substanța din acest medicament.

ȘANSĂ – Un medicament utilizat în alte afecțiuni, efect nesperat în tratarea cancerului
Medicamentul ar putea fi baza unui tratament anticancerigen

Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare a Cancerului Experimental în Pediatrie de la Universitatea Goethe, Germania, susțin că medicamentul anti-diareic, loperamidă, ar putea fi utilizat pentru a induce moartea celulară în liniile celulare de glioblastom, cea mai agresivă formă de cancer.
Potrivit echipei conduse de medicul Sjoerd van Wijk, în anumite tipuri de celule tumorale, administrarea acestui medicament duce la un răspuns la stres în reticulul endoplasmatic (ER), organul celular responsabil de etapele cheie în sinteza proteinelor în organism. Stresul din ER declanșează degradarea acestuia, urmată de autodistrugerea celulelor.
”Experimentele noastre cu liniile celulare arată că autofagia ar putea sprijini tratamentul tumorilor cerebrale cu glioblastom. (...) În mod normal, loperamida, atunci când este luată ca remediu împotriva diareii, se leagă de anumite locuri de legare din intestin și nu este preluată de intestin și, prin urmare, este inofensivă. (…) Cu toate acestea, descoperirile noastre deschid noi posibilități interesante pentru tratarea altor boli în care degradarea ER este perturbată, cum ar fi tulburările neurologice sau demența, precum și alte tipuri de tumori”, spune van Wijk, într-un comunicat de presă.