ASTA-I BUNĂ - După proteste, scad veniturile medicilor!

După protestul de marți, din fața Guvernului, sindicaliștii din Sănătate au obținut două acte normative care, teoretic, ar trebui să le rezolve nemulțumirile. Practic, veniturile angajaților din Sănătate scad.

ASTA-I BUNĂ - După proteste, scad veniturile medicilor!
În cursul zilei de ieri, reprezentanții Sanitas au avut o întalnire a comisiei de dialog social, dar soluțiile cu care a venit Guvernul au starnit noi nemulțumiri. ”Guvernul a înţeles că este nevoie de o formă de recompensă a eforturilor profesioniștilor din sănătate! Astfel, pentru ședința Comisiei de dialog social de la nivelul Ministerului Sănătăţii au redactat două acte normative: proiectul de OUG privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătății cauzate de evoluția răspândirii infecțiilor determinate de virusul SARS-CoV-2 și proiectul de HG de modificare a HG nr. 153/2018 (Regulamentul de sporuri), pe care ni le-au transmis cu câteva ore înainte de şedinţă, încălcând astfel reglementările legale în vigoare cu privire la dialogul social!
Analizând cele două proiecte de acte normative am constatat că intențiile Guvernului sunt mai curând de a scădea veniturile unor lucrători din sănătate şi nu de a le crește, stabilind sporul de epidemie la procent unic de 60%. Acest lucru ar însemna că personalul medical și auxiliar sanitar care lucrează cu pacienți COVID-19 sau suspecți, din unitățile sanitare care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 și au acordat acest spor peste nivelul minim, vor înregistra o pierdere a veniturilor salariale”, a declarat Mircea Ciocan, președintele Sanitas Maramureș. 
Referitor la creșterile salariale de bază, apar discriminări și este omis personalul care lucrează în Unitățile de Primri Urgențe sau la ATI, asta în condițiile în care acești angajați sunt constant supuși riscului de infectare cu Covid-19. 
”De asemenea, puținele drepturi salariale introduse au un caracter profund discriminatoriu, prevăzând creșterea salariilor de bază pentru un număr foarte restrâns de asistenţi medicali, fiind omis un număr mare de specialişti care lucrează în UPU, ATI şi alte secţii din spitale aflate în linia întâi a luptei cu noul virus SARS-COV-2 (din rândul cărora se înregistrează cea mai mare rată a mortalității)”, atrage atenția liderul Sanitas. 
Concluzia sindicaliștilor? Formele de protest riscă să escaladeze, pentru că personalul medical a ajuns la limita puterilor.
A.H.