ȘAHISTĂ DE EXCEPȚIE - Pentru sigheteanca Mihaela Ioana Trifoi urmează gradul de Maestru (FOTO)

Mihaela Ioana Trifoi își aniversează azi ziua de naștere.

ȘAHISTĂ DE EXCEPȚIE - Pentru sigheteanca Mihaela Ioana Trifoi urmează gradul de Maestru (FOTO)

Mihaela-Ioana Trifoi este elevă a Colegiului Național “Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației, clasa a X-a, diriginte Ovidiu Boboșan. Mihaela Ioana Trifoi, care împlinește azi 16 ani, este legitimată la secția de șah a Clubului Sportiv Municipal (CSM) Sighetu Marmației (președinte George-Petru Opriș). |n acest moment deține gradul șahist de Candidat de Maestru (rating ELO 1860), al doilea  pe plan național, și visează la gradul de Maestru.

Mihaela Ioana Trifoi a început șahul la vârsta de șapte ani în cadrul clubului sportiv Sig-Mar Sighetu Marmației, avându-l antrenor pe Ioan Costiuc, unanim recunoscut de către specialiști în domeniu ca cel mai bun antrenor de șah din Maramureș. S-a evidențiat de la început prin dârzenia și determinarea cu care joacă, cât și prin inteligența și puterea psihologică cu care își domină adversarii.

#Palmares impresionant

Mihaela Ioana Trifoi s-a remarcat încă de la debut și deține în acest moment un palmares impresionant, performanță demnă de apreciat având în vedere că Sighetu Marmației, un municipiu mic, nu are o tradiție deosebită în șah.

Sportiva în vârstă de doar 16 ani a obținut mai multe titluri naționale în fiecare an la individual, pe echipe și pe echipe mixte, la șah clasic, șah rapid și blitz.

Pe plan internațional a debutat în anul 2013, la Campionatul European din Muntenegru, clasându-se în primele zece junioare, la categoria de vârstă 8 ani. La următoarea participare la Campionatul European, desfășurat în Croația, la Porec, a obținut locul 3 și medalia de bronz, dobândind și obținând și norma de Candidat de Maestru. Federația Română de Șah a nominalizat-o printre primii opt șahiști din țară la categoria ei de vârstă.

Apoi, a obținut  un loc 3 (medalia de bronz), la Campionatul Mondial al Rusofonilor, desfășurat în orașul Kazan (Republica Tatarstan, Federația Rusă), în 2018. În același an a devenit campioană europeană la șah rapid, competiție desfășurată la Oradea. A dublat această performanță, obținând locul 3 la șah clasic în Campionatul Uniunii Europene, desfășurat în Republica Cehă, în localitatea Kouty nad Desau.

În prezent, în calitate de componentă a echipei CSM Sighetu Marmației, Mihaela Ioana Trifoi evoluează în Superliga Feminină, cu rezultate remarcabile, având în vedere că toate coechipierele sale de la CSM sunt junioare. Face parte din Lotul Național de junioare și în anul 2020, în condițiile pandemiei de coronavirus, a jucat pentru România în partidele desfășurate online în compania reprezentativelor similare ale Poloniei, Republicii Moldova, Bulgariei, Germaniei și Armeniei.

Un ultim succes în anul 2020, luna octombrie, l-a reprezentat cucerirea locului 1 la turneul internațional de șah “Iuliu Szabo”, desfășurat la Satu Mare, prilej cu care și-a adăugat la ratingul său 108 puncte ELO. |n acest moment își continuă pregătirea cu maestrul international Romeo Milu din București, coordonată tot de antrenorul care a descoperit-o, Ioan Costiuc.

Tânăra șahistă are rezultate bune și la învățătură, având înclinații pentru literatură, geografie, istorie și filosofie. În particular, studiază și limba chineză. De asemenea, Mihaela Ioana Trifoi este implicată și în activități caritabile.

Tânăra sigheteancă reprezintă în acest moment o certitudine pentru șahul românesc, cu șanse mari de a obține noi rezultate remarcabile pe plan intern și internațional.

Cu ocazia împlinirii a 16 ani, îi dorim multă putere de muncă, sănătate și realizarea idealurilor. La Mulți Ani!

L. S.