SACRILEGIU - Clădire de patrimoniu distrusă la Sighet

Situație îngrijorătoare la Sighetu Marmației.

SACRILEGIU - Clădire de patrimoniu distrusă la Sighet

Clădirea care a găzduit pe vremuri fabrica de perii, situată pe strada Avram  Iancu din Sighetu Marmației, a fost distrusă de către actualul proprietar. Clădirea este înregistrată la Ministerul Culturii - Institutul Național al Culturii, la poziția 434, ca și clădire de patrimoniu, datată de la începutul secolului  XX. După unii specialiști datarea nu este cea corectă, clădirea fiind edificată la mijlocul secolului al XIX-lea. Din nefericire, pichamerele au distrus în mod iremediabil elemente de arhitectură valoroase. Acestea au fost puse în roabe și ulterior aruncate la gunoi, Situația creată a trezit reacția, de această dată, promptă a Primăriei.

“În cursul săptămânii trecute am fost sesizați în legătură cu efectuarea unor lucrări la o clădire de pe strada Avram Iancu, fosta fabrică de perii Părplast. Reprezentanții Primăriei, din cadrul Serviciului de Urbanism, și reprezentanții Poliției Locale s-au deplasat imediat la fața locului pentru verificări, ocazie cu care au fost identificați muncitorii care nu au putut prezenta acte, indicând proprietarul clădirii. S-a dispus, totodată, sistarea lucrărilor. Ulterior, reprezentantul societății care deține dreptul de proprietate asupra unei părți din clădire s-a prezentat la Primărie afirmând că a dorit efectuarea unor lucrări de reparații și întreținere a clădirii, având în vedere starea de degradare a acesteia și pericolul  iminent asupra trecătorilor. Proprietarului i s-a adus la cunoștință faptul că clădirea este clasificată  ca și monument istoric, aspect pe care nu îl cunoștea. A înțeles situația, a solicitat eliberarea unui certificat de urbanism, urmând să parcurgă pașii legali în vederea obținerii autorizației de construire. Până la data intrării în legalitate s-a sistat orice intervenție asupra clădirii. Menționez faptul că, în timp, clădirea a suferit apartamentări și dezmembrări operate în cartea funciară, în prezent având mai mulți proprietari. În concluzie, este important să fim vigilenți și să nu permitem intervenții nelegale, neautorizate asupra clădirilor de patrimoniu, dar, totodată, suntem obligați să venim în sprijinul celor care dețin astfel de clădiri pentru a schimba fața cenușie a municipiului”, a spus Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighetu Marmației.

“Este un sacrilegiu ce s-a  făcut cu această clădire. Au distrus-o iremediabil. În alte țări asemenea clădiri sunt păstrate cu mare grijă. Oare la noi de ce nu se poate?” , se întreabă Traian N.

Din păcate, nu este un caz singular. De-a lungul timpului interese meschine au făcut ca sub lamele buldozerelor să cadă și să fie șterse de pe fața pământului clădiri vechi, unele datând chiar din secolul al XVI-lea.

L. S.