S-A DECIS - Registrul agresorilor sexuali va funcționa din 2021

Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor va fi implementat până la sfârșitul lunii iunie 2021.

S-A DECIS - Registrul agresorilor sexuali va funcționa din 2021

Inițial, termenul de operaționalizare a registrului era stabilit pentru finalul anului acesta. Registrul este organizat de Ministerul Afacerilor Interne și ținut de unitățile de poliție, fiind separat de cazierul judiciar, conform avocatnet.ro

După cum apare în OUG nr. 206/2020, termenul până la care Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale trebuie să funcționeze a fost amânat până în data de 30 iunie 2021. Termenul vechi, stabilit de Legea 118/2019, era 31 decembrie 2020, conform avocatnet.ro

 În acest registru vor fi înscriși cei care, potrivit actului normativ ce a stabilit apariția acestuia, respectiv Legea nr. 118/2019, au fost condamnați pentru trafic de persoane, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei, prostituție infantilă, agresiune sexuală, viol, hărțuire sexuală, pornografie infantilă, incest și alte infracțiuni sexuale.

Totodată, în același registru vor fi înscriși și cei cu cetățenie română despre care autoritățile din alte state au transmis comunicări de luare în evidență pentru săvârșirea unei infracțiuni sexuale și cei născuți în străinătate despre care există informații că ar fi săvârșit astfel de infracțiuni. 

# Mii de adeverințe înscrise

Până în ianuarie 2020, așa cum rezultă dintr-un comunicat al Poliției Române, fuseseră înscrise în Registrul agresorilor sexuali peste 45.000 de persoane ce se regăseau și în evidențele cazierului judiciar.

Potrivit datelor furnizate de Poliția Română, în perioada iulie - decembrie 2019 au fost eliberate peste 180.000 de astfel de adeverințe. Aceste documente le sunt necesare persoanelor care lucrează deja sau care urmează să se angajeze în învățământ, sănătate, protecție socială sau în oricare altă entitate, publică sau privată, a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile, conform sursei citate.

C.S.

sursă foto: sindicate.europol