ROHIA - Povestea unui copil care merită mai mult de la viață

Într-o lume în care uităm să trăim, povestea de viață a lui Vlăduț ne învață că greul nu trebuie să ne doboare, ci să ne facă mai puternici.

ROHIA -  Povestea unui copil care merită mai mult de la viață

Într-o lume în care uităm să trăim, povestea de viață a lui Vlăduț ne învață că greul nu trebuie să ne doboare, ci să ne facă mai puternici.

Vlăduț are nouă ani și locuiește în satul cunoscut datorită celebrei mănăstiri, Rohia. Locuiește într-o casă construită de mănăstire, alături de mama și bunica acestuia.

Povestea băiatului a ajuns cunoscută datorită unui gest mărunt, dar însemnat. Întors de la școală, copilul a intrat în magazinul din sat, a salutat-o politicos pe vânzătoare, spunându-i că nu cumpără nimic, apoi a plecat. Cătălin Jurj, un tânăr băimărean de 28 de ani, a rămas surprins de atitudinea copilului de numai nouă ani, făcându-i povestea cunoscută.

„Eram la muncă într-un magazin din satul Rohia. Începusem deja comanda cu vânzătoarea, când deodată se deschide ușa. Un băiețel roșu-n obraji și entuziasmat îi spune doamnei vânzătoare: <>, și a plecat...”, povestește Cătălin.

 Băimăreanul și-a dorit să-l cunoască pe băiat

După gestul copilului, Cătălin și-a dorit să afle mai multe despre el.

„Din vorbă-n vorbă, vânzătoarea Oana îmi povestește despre situația băiatului, spunându-mi că învață la școala din Rohia, fiind în clasa a III-a. Trăiește într-o căsuță cu două camere, ridicată de către Mănăstirea Rohia, alături de mama și de bunica lui, ambele cu probleme mintale și fără studii, mai exact analfabete (din păcate). Trăiesc din alocația băiatului și din banii pe care îi câștigă, uneori, mama, atunci când reușește să muncească cu ziua prin sat. La fel ca alte câteva mii de elevi, Vlăduț face parte din categoria celor care nu dispun de calculator, tabletă sau internet pentru a putea participa la orele online”, povestește băimăreanul.

 Învățătorul din sat îi predă lui Vlăduț în particular

Tot de la vânzătoare, tânărul a aflat de învățătorul din sat, pe nume Marin Stratu, și de modul prin care acesta îl ajută pe Vlăduț.

„Învățătorul lui, om cu suflet mare, îi predă uneori lui Vlăduț, vizitându-l acasă sau chemându-l la școală. În timp ce ceilalți copii intră la cursuri de acasă, online, pe Vlăduț învățătorul îl cheamă la școală, iar uneori îl ajută chiar și după cursuri. În ciuda faptului că mama lui nu știe să scrie sau să citească, Vlăduț este îndrăgostit de carte și apelează de cele mai multe ori la vecini pentru a-l ajuta la teme”, povestește tânărul.

 De ziua lui, rămâne acasă

Copiii de la școală obișnuiesc să aducă tort și suc pentru clasă, Vlăduț n-are, însă, posibilități.

„Mama nu-l lasă niciodată la școală de ziua lui din pricina fricii de a nu fi judecat, deoarece nu-și permite să-și servească colegii cu tort și suc, la fel cum fac toți ceilalți copii. Auzind situația, vânzătoarea Oana l-a rugat pe Vlăduț să-și aleagă ce-și dorește din magazin, asigurându-l că dânsa va plăti tot. Vlăduț a luat de pe raft o singură ciocolată de casă care valorează 70 de bani. Recent, aceeași vânzătoare i-a dat lui Vlăduț două banane. Una a mâncat-o, iar cealaltă i-a dus-o mamei. La nouă ani, în loc de inocență și bucurie, Vlăduț înțelege, trăiește și conștientizează mai bine decât un adult ce înseamnă sărăcia”, spune Cătălin.

 A adunat bani pentru prioritățile casei

După discuția avută cu vânzătoarea, Cătălin Jurj a mers personal acasă la băiat, acesta locuind aproape de magazin, l-a cunoscut, a văzut și a înțeles nevoile copilului.

Întrebat ce-și dorește de Moș Nicolae, băiatul a răspuns simplu:, „O mașinuță cu telecomandă. Atât”. Cât despre dulciuri, n-a cerut nimic, a spus doar că cel mai mult îi plac cartofii prăjiți și pizza.

Băimăreanul i-a promis copilului din Rohia că-i va cumpăra un laptop și un abonament la internet, însă a reușit să adune bani și pentru alte lucruri necesare familiei.

„Mi-am dorit foarte mult să-l ajut, să-i cresc aripile, să-l fac să zboare... probabil spre o viață mai bună. Am rămas surprins impresionat de mobilizarea oamenilor. În mai puțin de 24 de ore s-au adunat în jur de 4.000 de lei pentru laptopul lui Vlăduț, în condițiile în care mai erau și alte tranzacții în așteptare”, povestește acesta.

Văzând că lumea continuă să doneze, băimăreanul s-a decis ca, pe lângă laptop, să-i finalizeze familiei și camera de baie, să le cumpere o mașină cu lemne, dar și o ladă frigorifică.

 Cea mai surprinzătoare reacție din partea unui copil

Cătălin Jurj nu este la primul gest caritabil, băimăreanul a mai făcut și altele în trecut. Spune că îi place tare mult să fie exemplu pentru cei din jur, să îndemne lumea să facă fapte bune, iar pe viitor își dorește să înființeze o asociație caritabilă în Baia Mare, prin care să ajute toți copiii săraci.

„Ziele trecute l-am vizitat iar pe Vlăduț, împreună cu un prieten. I-am dus o mașinuță cu telecomandă așa cum și-a dorit, însă reacția care m-a lăsat uimit a fost atunci când a văzut pizza și sticla de suc. Mama lui a reacționat imediat. <>, a exclamat ea. Am mai fost și la alți copii de-a lungul timpului, dar o reacție ca a lui Vlăduț n-am mai întâlnit până acum”, spune băimăreanul.

Dacă sunt persoane care doresc să-i ducă ceva lui Vlăduț, îl găsesc în Rohia, la numărul 47.

V.R.