RISCURI - Terapia cu testosteron la bărbați, risc mai mare de cheaguri de sânge

Terapia cu testosteron la bărbații de vârstă medie ar putea crește riscul de a face cheaguri de sânge, potrivit ultimelor studii.

RISCURI - Terapia cu testosteron la bărbați, risc mai mare de cheaguri de sânge
Cheagurile de sânge se formează în urma terapiei cu testosteron

Terapia cu testosteron pare să dubleze riscul unui bărbat de a face un cheag de sânge, ceea ce le-ar putea pune viața în pericol, avertizează un nou studiu. Pericolul apare la aproximativ șase luni de terapie, au raportat cercetătorii în a JAMA Internal Medicine.

Riscul crescut a apărut la bărbații cu hipogonadism (nivel de testosteron scăzut) dar a părut a fi mai accentuat la bărbații de vârstă mijlocie decât la vârstnici, au arătat rezultatele.

„Aceste descoperiri ar trebui să-i determine pe bărbați să se gândească de două ori înainte de a solicita tratamente cu testosteron pentru a lupta împotriva simptomelor normale ale îmbătrânirii”, a declarat autorul principal al studiului, Rob Walker, asistent de cercetare absolvent la Școala de Sănătate Publică a Universității din Minnesota, din Minneapolis.

Testosteronul scăzut a determinat creșterea prescripțiilor de testosteron la începutul secolului 21, crescând cu peste 300% între 2001 și 2013, au spus autorii studiului în notele de fond.

„Moftul” s-a stins în 2014, după ce Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a avertizat că terapia cu testosteron crește riscul unui bărbat de atac de cord și accident vascular cerebral.

Risc de până la trei ori mai mare

Cerctătorii s-au concentrat pe bărbați care au prezentat fie tromboză venoasă profundă, fie embolie pulmonară. Embolia pulmonară apare atunci când un cheag de venă profundă se desprinde și călătorește în plămâni, blocând o parte sau toată alimentarea cu sânge.

Rezultatele au arătat bărbații care nu au o afecțiune care duce la scăderea testosteronului, dar care au luat hormonul, au de două, chiar trei ori riscul de a dezvolta un cheag de venă profundă în șase luni de la tratament. Bărbații diagnosticați cu hipogonadism aveau riscul de două ori mai mare.

Rezultatele au indicat, de asemenea, că riscul ar putea fi chiar mai mare la bărbații de vârstă mijlocie care iau testosteron pentru a lupta împotriva îmbătrânirii, deși acele descoperiri nu au fost semnificative statistic, a spus Walker.