RISC DE DIABET: De ce recomandă specialiștii băi fierbinți pentru cei la risc

Efectele apei reci asupra organismului sunt cunoscute, dar efectele unei băi fierbinți nu sunt mai puțin importante.

RISC DE DIABET: De ce recomandă specialiștii băi fierbinți pentru cei la risc

Terapia termică, inclusic sauna sau hidromasajul, au fost asociate cu un somn de calitate și o îmbunătățire a sănătății inimii. Noi cercetări arată că o baie fierbinte de cel puțin patru ori pe săptămână poate reduce tensiunea arterială, un factor de risc pentru diabet de tip 2, potrivit unui comunicat al European Association for the Study of Diabetes.

Cercetarea, prezentată la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), a analizat mai mult de 1.297 de adulți cu diabet zaharat de tip 2 și efectele pe care le-au avut băile fierbinți asupra sănătății  metabolice.

Pacienții au fost împărțiți în trei grupuri, pe baza frecvenței băilor. Primul grup a făcut băi fierbinți de patru sau mai multe ori pe săptămână. Al doilea grup de una până la patru ori pe săptămână. Al treilea grup a făcut mai puțin de o baie fierbinte pe săptămână.


Cercetătorii au colectat și comparat date, inclusiv măsurători corporale și teste de sânge, de la participanții din fiecare grup. Cei care făceau băi fierbinți cu frecvență mai mare au prezentat o scădere a greutății corporale, a tensiunii arteriale diastolice și a hemoglobinei glicate (un tip de control al glicemiei). În general, acești factori pot ajuta la scăderea riscului de diabet de tip 2.


În medie, adulții care au văzut aceste scăderi au făcut băi fierbinți de aproximativ patru ori pe săptămână timp de cel puțin 16 minute.

Efectele promițătoare asupra glicemiei și a nivelului tensiunii arteriale au rămas aceleași, indiferent de vârstă, greutate, sex și medicamente asociate.

În timp ce scăldatul în apă fierbinte nu este neapărat un tratament pentru diabetul de tip 2, aceste descoperiri sugerează că este un mod gratuit (și relaxant) de a ajuta la gestionarea simptomelor.