RISC DE DECES – Grăsimea abdominală crește riscul de deces prematur

O analiză a persoanelor care prezintă grăsime abdominală a arătat că acestea sunt mai predispuse la decesul prematur, indiferent de cauză.

RISC DE DECES – Grăsimea abdominală crește riscul de deces prematur
Depozitul de grăsime abdominală crește riscul de deces

Cercetătorii au analizat forma corpului și distribuția grăsimii pentru a evalua riscul de deces prematur. Eiau ocnstatat că excesul de grăsime dinn jurul abdomenului este asociat cu un risc mai mare de deces precoce din orice cauză, indiferent de grăsimea corporală generală, în timp ce șoldurile și coapsele mai mari sunt asociate cu un risc mai mic, constată un studiu publicat de BMJ.
Rezultatele sugerează că măsurarea grăsimii abdominale poate fi un indicator mai fiabil al riscului de deces din cauza excesului de greutate și ar putea fi utilizat alături de indicele de masă corporală pentru a ajuta la determinarea riscului de deces prematur, spun cercetătorii.
Indicele de masă corporală (IMC) este o măsură simplă utilizată pe scară largă pentru a evalua greutatea oamenilor. Dar fiabilitatea sa este adesea criticată, deoarece nu distinge grăsimea de mușchi și nu ne spune unde este depozitată grăsimea corporală.

O echipă internațională de cercetători și-a propus să examineze dacă măsurile de grăsime centrală sunt asociate cu riscul de mortalitate de orice cauză în populația generală.
Constatările lor se bazează pe rezultatele a 72 de studii care au implicat peste 2,5 milioane de participanți, care au fost urmăriți între 3 și 24 de ani.
Toate studiile au raportat estimări de risc pentru cel puțin trei măsuri ale grăsimii abdominale. Acestea includ circumferința taliei, circumferința șoldului, circumferința coapsei, raportul talie-șold, raportul talie-înălțime, raportul talie-coapsă, indicele adipozității corpului (o măsură a masei corporale totale făcută numai din țesut adipos) și un indice al corpului în formă de A (o măsură combinată a înălțimii corpului, a masei și a circumferinței taliei).

Cercetătorii au descoperit că majoritatea măsurilor de grăsime abdominală, inclusiv circumferința taliei, raportul talie-șold, raportul talie-înălțime, raportul talie-coapsă și un indice de formă corporală au fost asociate în mod semnificativ și pozitiv cu o mortalitate mai mare din toate cauzele risc.
De exemplu, fiecare creștere cu 10 cm a circumferinței taliei a fost asociată cu un risc cu 11% mai mare de mortalitate indiferent de cauze, în timp ce fiecare creștere cu 0,1 unități a raportului talie-șold, raportului talie-înălțime și a raportului talie coapse a fost asociat cu un risc cu aproximativ 20% mai mare.
În contrast, circumferința mai mare a șoldului și a coapsei a fost asociată cu un risc mai mic de mortalitate de orice cauză.
De exemplu, fiecare creștere cu 10 cm a circumferinței șoldului a fost asociată cu un risc cu 10% mai mic de mortalitate indiferent de cauze, în timp ce fiecare creștere de 5 cm a circumferinței coapsei a fost asociată cu un risc de deces cu 18% mai mic.