RECICLEAZĂ INTELIGENT – Cum scapi de medicamentele expirate?

Ministrul Mediului din Romania îndeamnă persoanele care au acasă medicamente expirate să nu le arunce la gunoi, ci să le returneze la farmacii, deoarece medicamentele fac parte din categoria deșeuri menajere periculoase și nereciclabile, iar eliminarea responsabilă a acestora este crucială pentru sănătatea umană și a mediului înconjurător.

RECICLEAZĂ INTELIGENT – Cum scapi de medicamentele expirate?

Ministrul Mediului din Romania îndeamnă persoanele care au acasă medicamente expirate să nu le arunce la gunoi, ci să le returneze la farmacii,

deoarece medicamentele fac parte din categoria deșeuri menajere periculoase și nereciclabile, iar eliminarea responsabilă a acestora este crucială pentru sănătatea umană și a mediului înconjurător.

„Cel mai simplu, și, adesea, cel mai sigur mod de a scăpa de medicamentele expirate sau de cele de care nu mai avem nevoie este prin returnarea acestora în farmacii în baza unui proces verbal și nu aruncarea acestora la coșul de gunoi sau, mai rău, în chiuveta sau în vasul de toaletă. Este important să eliminăm aceste deșeuri în mod corect, deoarece conțin substanțe chimice active, care odată ajunse în mediu pot contamina solul și apa”, precizează acesta.

Dintre medicamentele care se găsesc în mediul înconjurător și care afectează cel mai mult sănătatea noastră sunt antibioticele, medicamentele antimicotice, antiparazitare și anticancer.

Conform Ordinului nr 119 din 4 februarie 2014 care spune că „Medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii, oficile locale de distribuţie sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”, farmaciile sunt obligate să primească și să trimită spre distrugere controlată medicamentele și deșeurile chimice pe care acestea le primesc de la populație sau le generează. Acestea dispun de un contract cu firme specializate care elimină aceste deșeuri prin incinerare.

Această acțiune face parte din campania „Marathon-ul Reciclării” susținută de Marathon EPR Group cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor - România.