REALITATE - Peste 25% din școlile din România au ca principală sursă de încălzire soba pe lemne

Sunt multe școli și în județul Maramureș unde soba cu lemne este principala sursă de încălzire, exact ca acum 30 de ani. Nimic nu s-a schimbat, gazele naturale nu au ajuns încă, doar promisiunile neonorate.

REALITATE - Peste 25% din școlile din România au ca principală sursă de încălzire soba pe lemne
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat recent Programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ, finanțat din Fondul pentru Mediu. Prin acest program școlile și grădinițele din România pot fi izolate termic și eficientizate energetic.
Oficialii MMAP spun că sunt investiți din Fondul pentru Mediu, 384 de milioane de lei în aceste clădiri, în care copiii petrec foarte mult timp: „Vrem să fie bine izolate, călduroase, plăcute și sănătoase. Acești bani ne permit să eficientizăm energetic peste 400 de școli din România. Eficienţa energetică a școlilor sau grădinițelor are dublu avantaj: pe de-o parte, se reduce consumul de energie și scad costurile cu utilitățile; pe de altă parte, sănătatea profesorilor și a elevilor este mult mai în siguranță datorită calității aerului din interior care poate stimula performanța elevului cu până la 15%. Nu mai punem la socoteală că din cele peste 7.000 de unități de învățământ din țară, peste 25% au ca principală sursă de încălzire soba pe lemne. Acest fapt crează o mare presiune pe păduri. Mi-aș dori ca în maxim 3 ani să nu mai avem în România școli sau grădinițe care să fie încălzite cu sobe pe lemn”. 
Ministerul Mediului precizează că programul va finanța primăriile cu 90% din valoarea acestor investiții pentru unitățile de învățământ, respectiv cu sume cuprinse între 1.500.000 de lei pentru localitățile cu până la 5.000 de locuitori și 3.000.000 de lei pentru cele cu mai mult de 5.000 de locuitori.
Oficialii de la București susțin că un astfel de proiect va produce o scădere a facturii la energie cu 45% - 65%, ceea ce înseamnă că la fiecare 1 euro investit în acest domeniu se economisesc 3 euro, deci eficiența energetică este una din cele mai rentabile metode de combatere a schimbărilor climatice. Mai trebuie spus că pentru a putea accesa finanțarea, o Unitate Administrativ Teritorială (UAT) trebuie să aibă îndeplinite obligațiile de plată a taxelor, impozitelor şi amenzilor către bugetul de stat, bugetele locale, bugetul Fondului pentru mediu, conform prevederilor legale în vigoare. De asemenea, trebuie să asigure contribuția proprie necesară implementării proiectului.
H.D.