PSORIAZIS – Ce declanșează boala fără leac

Psoriazisul este o boală ce poate fi declanșată de mai mulți factori. Deocamdată, nu există tratament, dar boala poate fi ameliorată.

PSORIAZIS – Ce declanșează boala fără leac
Psoriazisul poate apărea oriunde

Psoriazisul afectează pacientul din mai multe puncte de vedere. Dincolo de faptul că pielea are de suferit, pacientul este afectat și din punct de vedere psiholigic și social.

Medicul dermatolog Adina Alexandru a explicat că psoriazisul, căci despre el este vorba, este o boală care, în cel mai bun caz poate fi ținut sub control cu tratamente.

„Psoriazisul este o boală inflamatorie și autoimună, deci există o predispoziție pe care unii dintre noi o avem și alții nu, există factorul genetic descris foarte clar la pacienții de vârstă tânără care fac psoriazis. Apoi, sunt anumiți factori care pot declanșa apariția bolii: stresul, infecțiile sau anumite medicamente care pot agrava sau induce pusee de psoriazis (cum sunt unele dintre pastilele pentru tratamentul hipertensiunii arteriale), dar și alcoolul”, a spus dr. Adina Alexandru. 

Psoriazisul se manifestă prin apariția unor leziuni de diverse dimensiuni, eritematoase, acoperite de o coajă albă, numită scuamă, care se detașează ușor. Aceste pete nu dor, dar câteodată pot prezenta mâncărime.

Cel mai frecvent leziunile apar pe coate și genunchi, dar pot apărea în orice alt loc pe piele.

„Din acest punct de vedere, pacienții cu psoriazis se confruntă cu o mare problemă în interacțiunile sociale. Din păcate, le influențează semnificativ calitatea vieții și la muncă, pentru că lumea nu știe despre ce este vorba și se ferește, dar nu este o boală contagioasă, deci nu se ia, nu ține de igienă, ține de modul în care s-a născut acel om. (...) Din păcate, nu putem face mare lucru în psoriazis. Odată ce s-a instalat boala, s-a observat ca metodă de prevenție, o manevră simplă, aceea ce a ne hidrata pielea bine între pusee (...) Din păcate, această boală nu se vindecă. Cu psoriazisul trăim toată viața, dar se poate trăi mai bine sau mai rău. Acum au apărut niște medicamente foarte utile, așa-numitele tratamente biologice care reușesc să controleze în proporție de peste 90% aceste erupții din psoriazis", a mai arătat medicul Adina Alexandru, la Antena3.