PSIHOLOGIE- Conflictul în relația de cuplu

În orice problemă de cuplu este bine ca cei doi parteneri să se concentreze în primul rând pe aspectele care vizează ameliorarea comunicării dintre ei. Orice conflict ar fi bine sa fie abordat direct, nicidecum evitat sau ignorat. Așadar, identificăm problema și încercăm să găsim împreuna cu partenerul cea mai buna soluție de a o rezolva. Cum anume? Psihoterapeutul Mădălina Polgar ne oferă câteva soluții la această problemă.

PSIHOLOGIE- Conflictul în relația de cuplu

„Personal văd relația de cuplu ca pe un al teren de joacă al minții, o școală, un spațiu unde ea este invitată să dobândească cunoaștere ca mai apoi să se poată muta într-un spațiu superior și să evolueze. Avem aceste etape prin care trecem în mod repetitiv: armonia, lipsa armoniei ,ajustarea și evoluția.

O întrebare legitimă este <<Până unde se termină evoluția?>>. Evoluția la nivel uman nu se termină niciodată. Așadar dacă intenția ta este clară spre evoluție este nevoie să trateze in mod diferit acest conflict, să înveți să te cerți cu partenerul în mod constructiv”, informează psihoterapeutul din Baia Mare.

Bianca N: Cum apare conflictul?

Mădălina Polgar: Conflictul apare in general din cauza neînțelegerii că fiecare persoană vede lumea în felul său unic și spre deosebire de etapa când erai singur/ singură și în care era nevoie să înțelegi doar povestea ta și să o manegeriezi, acum ai în față și povestea partenerului tău. Mai mult decât atât ești responsabil și de povestea relației voastre pentru care la nivel uman ești responsabil. De cele mai multe ori în conflicte, emoțiile o iau razna, fiecare partener începe să țipe, să arate cu degetul, să atace, să se apare sau să ceară dreptate. Cu alte cuvinte, ego-ul cere hrană, cere să fie văzut, apreciat, afecțiune și multe alte lucruri. După astea, amândoi stau bosumflați câteva zile fără să-și vorbească ca mai apoi să revină la vechile obiceiuri nesănătoase.

În cazul fericit, amândoi se așează unul în fața celuilalt și au o comunicare deschisă, amândoi fiind dornici să-și înțeleagă propriile trăiri și sentimente.

Bianca N: Ce soluții există?

Mădălina Polgar: Există soluții pertinente care țin de comunicarea în scris, pentru că viteza de scris este mai mică decât viteza cu care gândești, și astfel ai mai mult timp să conștientizezi ceea ce vrei să exprimi cu adevărat și totodată ai timp să-ți domolești nervii. Din punct meu de vedere, soluția fundamentală este cultivarea, dezvoltarea inteligenței emoționale. Inteligența emoțională ne permite să rămânem calmi, detașați în momentul în care această emoție vine și are puterea să ne destabilizeze și să ne determine să acționăm în mod impulsiv.

Eu recomand fiecărui persoane să lucreze în permanență la ridicarea nivelului inteligenței emoționale, deoarece de ea depinde atât forma cât și calitatea relațiilor noastre.