PROPUNERE - Amenzile de circulație folosite exclusiv la finanțarea proiectelor de infrastructură rutieră

Polițiștii rutieri maramureșeni ar dori ca legislația în ceea ce privește amenzile rutiere să se schimbe în sensul în care se cere o înăsprire a pedepselor pentru cei care nu își plătesc amenzile primite, fie că vorbim de cetățeni străini sau romani. Pentru ca legea să se schimbe este nevoie de o implicare a parlamentarilor de Maramureș, care trebuie să facă un proiect de lege în acest sens, care să parcurgă toți pașii legali pană să fie promulgat de președintele Romaniei.

PROPUNERE - Amenzile de circulație folosite exclusiv la finanțarea proiectelor de infrastructură rutieră

„În condițiile în care sumele încasate din amenzile pe linie de circulație rutieră constituite în venituri la bugetele locale în mare parte, unele dintre ele la bugetul de stat, se ridică la valori deloc neglijabile consider că implicarea mai redusă a unor autorități publice locale, uneori și centrale, nu ar trebui motivată prin lipsa fondurilor necesare. Apreciez necesară o inițiativă legislativă în sensul modificării prevederilor Ordonanței de Guvern nr.2 din 2001 privind regimul juridic al contravențiilor, la articolul 28 propun introducerea aliniatului 4 care să sune cam așa: Sumele rezultate din achitarea amenzilor vor fi folosite exclusiv în scopul finanțării proiectelor de infrastructură rutieră. Romania se află printre ultimele locuri din Uniunea Europeană în ceea ce privește infrastructura rutieră. Nu e vorba doar de numărul mic de kilometri de autostradă, ci și la insuficiența pistelor de biciclete, a trotuarelor, mai ales în zona rurală, a drumurilor laterale pentru vehiculele cu tracțiune animală, a vehiculelor lente, tractoare sau utilaje agricole. Necesitatea extinderii sau îmbunătățirii rețelei de iluminat public, necesitatea montării de corpuri de iluminat moderne, cu LED-uri sau senzori de mișcare, în special în zona trecerilor pentru pietoni, necesitatea creșterii gradului de încasare a amenzilor contravenționale”, a declarat, pentru „Axanews.ro”, Dorin Gherman, șeful Serviciului Rutier Maramureș.

Acest procent de încasare al amenzilor este extrem de redus în Romania, 40% în medie, în timp ce la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene acest grad de încasare este undeva la peste 90%. În cazul persoanelor fizice gradul de încasare ale amenzilor, spun polițiștii rutieri, este undeva între 25-30%.

Șeful Serviciului Rutier Maramureș, Dorin Gherman, propune instalarea de POS-uri la frontierele de stat, cu oferirea posibilității plății amenzilor de către cetățenii străini aflați pe teritoriul Romaniei sau cetățenii romani care vin din străinătate:  „Ar fi utilă și montarea POS-urilor la unitățile de poliție. Dacă noi sancționăm cetățeni romani sau străini cu domiciliul în străinătate în weekenduri, cand nu sunt deschise nici primăriile, nici băncile, nici nimic, deci nu poți achita amenda. Nu toate lumea poate achita online, nu au acces la internet sau nu cunosc internet banking”.

H.D.