PROBLEMELE SOMNULUI – Ce semnifică spasmele din timpul adormirii

Aproximativ 70% din populație a experimentat cel puțin o dată acele spasme (zvâcniri) care apar în faza de adormire. Se numește mioclon de somn și până în prezent nu se știe cu exactitate de ce apar acele mișcări bruște ale corpului, fiind deseori însoțite de senzația de cădere în gol. Totuși, cercetătorii au câteva idei.

PROBLEMELE SOMNULUI – Ce semnifică spasmele din timpul adormirii
Mioclonul descrie mișcările bruște din timpul fazei de adormire

Termenul de mioclon de somn descrie acele spasme, mișcări bruște din timpul fazei de adormire, dar există și mioclon în timpul stării de veghe, acesta fiind sughițul. Mioclonul de somn și sughițul sunt numite tipuri fiziologice de mioclon, ceea ce înseamnă că se întâmplă la persoanele sănătoase. Alte tipuri de mioclonus - numit mioclonus patologic - pot fi suficient de severe pentru a vă împiedica să mâncați, să vorbiți sau să vă deplasați. 

Simptomele mioclonului de somn

Nu se cunoaște cu exatitate cauza mioclonului de somn, dar se presupune că în unele cazuri, poate fi o reacție excesivă a creierului și a măduvei spinării la lumină, zgomot sau mișcare care apare în timpul adormirii. Zvâcnirea sau mișcările scurte ale mioclonului de somn implică în mod obișnuit buzele, degetele de la picioare, degetele și ochii. Aceste mișcări nu duc neapărat la trezirea celui afectat ori a partenerului de somn. Mioclonul de somn poate provoca, de asemenea, o senzație de cădere în gol, în timpul fazei de adormire. Este posibil să aveți mișcări incontrolabile ale brațelor, picioarelor sau corpului. 

Tratamentul și prevenirea mioclonului de somn

În majoritatea cazurilor, mioclonul de somn nu necesită niciun tratament. Este posibil să aveți un risc mai mare dacă beți cafea sau faceți mișcare mai târziu în cursul zilei. Alți factori de risc sunt stresul emoțional și lipsa somnului. Este posibil să puteți preveni mioclonul de somn evitând acești factori de risc. Deoarece mioclonul de somn poate fi declanșat de zgomot, lumină sau mișcare, dormitul într-o cameră liniștită și întunecată poate ajuta, de asemenea. 
Dacă mișcările necontrolate în timpul somnului sunt suficient de puternice pentru a vă trezi sau pentru a vă împiedica să dormiți suficient, discutați cu medicul. Aceste mișcări ale somnului pot fi un avertisment pentru o boală precum boala Parkinson, boala Alzheimer sau epilepsia. Mișcările incontrolabile ale somnului pot fi, de asemenea, un semn al unor tulburări de somn obișnuite numite sindromul picioarelor neliniștite (SPN) și mișcarea periodică în timpul somnului (MPTS). Aceste tulburări ar trebui diagnosticate și tratate, deoarece sunt mult mai susceptibile de a vă perturba grav somnul.