PROBLEME DE PROSTATĂ: Cum recunoști simptomele și când trebuie să mergi la medic

O infecție a prostatei este cea care cauzează prostatita și poate avea numeroase cauze, dar și tratamente. Important este să recunoașteți simptomele și când trebuie să vă prezentați la medic.

PROBLEME DE PROSTATĂ: Cum recunoști simptomele și când trebuie să mergi la medic
Prostatita are simptome dureroase Foto: pexels.com

Prostata, glanda de mărimea unei nuci, aflată sub vezică la bărbați, atunci când se inflamează, produce probleme la urinare. Prostatita este inflamația prostatei, iar inflamația glandei prostatei care duce la apariția bruscă a simptomelor, arată Harvard Medical School.

Prostatita acută este cauzată de o infecție, de obicei de bacterii care intră în prostată călătorind în uretra. Unele dintre aceste bacterii sunt germenii normali care trăiesc pe și în interiorul corpului. Alte infecții se transmit prin contact sexual.

Majoritatea bărbaților care vor dezvolta prostatită au o glandă prostatică normală, deși infecția poate fi mai frecventă la bărbații mai în vârstă, deoarece glanda crește odată cu înaintarea în vârstă. Nu există o legătură cunoscută între prostatită și cancerul de prostată.

Simptomele tipice ale prostatitei acute

Arsuri sau dificultăți la urinare
Dificultăți de a începe fluxul de urină sau incapacitate totală de a urina
Urină tulbure sau sânge în urină
Durere deasupra penisului, în sau sub scrot, în spate sau în rect
Febra și frisoane
Simptome asemănătoare gripei, inclusiv dureri musculare și slăbiciune generală 

Tratament

Prostatita acută este tratată cu antibiotice. În cazurile severe, antibioticele vor fi administrate intravenos (într-o venă). În cazurile mai puțin severe, antibioticele pot fi administrate pe cale orală. Deoarece antibioticelor le este dificil să ajungă din sânge în prostată, aceste medicamente sunt deseori prescrise timp de trei sau mai multe săptămâni.

Dacă sunteți grav bolnav de prostatită, medicul dumneavoastră vă poate interna la spital pentru a vă administra antibiotice intravenoase și pentru a vă asigura că semnele vitale rămân stabile. De obicei, este nevoie de o ședere de doar câteva zile. Dacă prostata este foarte umflată, poate fi necesară introducerea unui cateter pentru a permite scurgerea urinei. Este posibil ca acest cateter să fie lăsat timp de până la o săptămână, dar, deoarece infecția intră sub control, ar trebui să puteți urina din nou normal.

Întârzierea tratamentului poate permite răspândirea infecției.