PRIMELE PROTESTE - Salariul minim creste in 2021 cu...41 lei

CNS Cartel ALFA declanșează o serie de acțiuni de protest pentru creșterea veniturilor lucrătorilor  

PRIMELE PROTESTE - Salariul minim creste in 2021 cu...41 lei

„Astăzi, în cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog Social guvernul a anunțat creșterea salariului minim cu 41 lei net. Suntem dezamăgiți de această decizie și considerăm că este una care prefigurează o nouă politică de austeritate care aruncă din nou toate costurile crizei pe seama lucrătorilor și a celor săraci. 

Știm că este criză și multe companii se află în dificultate. Pe de altă parte, ne amintim și faptul că în timp de creștere economică accelerată, aceleași voci care acum se opun creșterii salariului minim, anunțau și atunci apocalipsa șomajului și falimentele în lanț. Nu s-au adeverit nici atunci scenariile nefaste, și nici acum nu se justifică o creștere atât de mică a salariului minim, care nu ia în seamă nici creșterea productivității din formula stabilită de guvern anul trecut “în mod obiectiv”. Formulele de calcul sunt “obiective” doar atunci când convin unei anumite puteri?  

CNS Cartel ALFA a prezentat argumentele pentru care salariul minim trebuie să crească semnificativ. Mai mult decât atât, peste jumătate dintre antreprenorii din IMM-uri susțin creșterea salariului minim, un sfert dintre aceștia sunt chiar de acord cu valoarea propusă de organizațiile sindicale, de 2.400 lei brut. Dacă oamenii nu au bani pentru bunurile și serviciile de bază, atunci cum va exista cerere suficientă pentru a funcționa economia?

Nu politica de austeritate este soluția de traversare cu bine a crizei economice. Avem precedentul crizei financiare din 2010, care arată clar că modelul austerității a prelungit și a făcut mai dificilă revenirea. Întreaga Europă și-a însușit lecția de atunci și, în consecință, și-a orientat politicile cu prioritate spre menținerea locurilor de muncă și păstrarea puterii de cumpărare a populației. Tot în timpul crizei a fost publicată și propunerea de directivă privind salariile minime corecte, care prevede că statele membre trebuie să asigure un nivel echitabil al salariului minim. În present, salariul minim din România nu acoperă nici jumatate din cheltuielile minime pentru un trai decent.

Prețurile au crescut și vor continua să crească. La fel și productivitatea a crescut. În 2020 productivitatea a crescut cu 4,4%, deși creșterea de anul trecut s-a bazat pe o creștere estimată de 3,9%. O creștere cu doar 40 de lei nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măști și alte elemente de protecție individuală. În prezent, în România, productivitatea este la jumătate din media uniunii Europene, pe când salariile sunt doar la un sfert”, precizează Cartel Alfa. 

Mai trebuie spus că acțiunile de protest debutează marți, 29 decembrie 2020 ora 10,00. printr-o acțiune de pichetare a Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

H.D.