PRIMA PERSOANĂ CARE A SPART BARIERA SUNETULUI -Ultimul zbor pentru Chuck Yeager

Prima persoană care a rupt bariera sunetului, Chuck Yeager a murit la 97 de ani, anunță BBC.

PRIMA PERSOANĂ  CARE A SPART BARIERA SUNETULUI -Ultimul zbor pentru Chuck Yeager

„Cu o profundă durere trebuie să vă spun că dragostea vieții mele Generalul Chuck Yeager s-a stins cu puțin înainte de ora 21:00 ET”, a scris pe Twitter soția sa, Victoria Yeager, luni noaptea.

Yeager a intrat în cărțile de istorie după zborul său în avionul experimental rachetă Bell X-1 în 1947. Un as al aviaței americane în al Doilea Război Mondial cunoscut pentru stilul direct și curaj, acesta și-a câștigat faima nemuritoare prin realizările ca pilot de teste în anii de după război, deschizând calea misiunilor spațiale încoronate de succes din anii 1960.

„Nu le-am făcut încă pe toate dar până când voi termina nu voi fi ratat multe. Dacă voi sfârși (într-o prăbușire) mâine, nu o voi face cu o față încruntată. M-am distrat pe cinste”, nota Yeager în autobiografia sa din 1985.

Născut în Virginia de Vest în 1923, Yeager s-a înrolat în forțele aeriene la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Pilotând un avion P-51 Mustang numit „Glamourous Glennis” în cinstea iubitei (și ulterior soției) sale, Glennis Dickhouse, acesta a doborât 12 avioane germane din care 5 într-o singură luptă aeriană. În timpul unei misiuni deasupra Europei acesta a fost doborât, scăpând apoi din Franța în Spania pentru a se realătura războiului.

După război a devenit un pilot de teste ca parte a proiectului secret XS-1 care a avut obiectivul de a atinge Mach 1, viteza sunetului. Yeager și-a asigurat rolul în istorie la 14 octombrie 1947 când un bombardier B-29 i-a transportat avionul viu colorat Bell X-1 la 7.925 de metri deasupra deșertului Mojave din California înainte de a-i da drumul. Nici Yeager nici inginerii forțelor aeriene nu știau dacă avionul - sau pilotul - vor putea face față vitezei fără precedent fără a se dezintegra.

Însă Yeager a dus avionul X-1 alimentat de oxigen lichid și etanol la viteza de 1,06 Mach sau aproximativ 1.126 kilometri pe oră până la o altitudine de 13.000 de metri.

B.N