Prima aplicație care te avertizează dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată cu Covid lansată în România

Prima aplicație care te avertizează dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată cu Covid-19 se lansează și în România. Aplicația păstrează anonimatul tuturor celor implicați: atât a celor care avertizează (cei infectați), cât și a celor care sunt avertizați că au fost expuși contaminării (contacții celor infectați).

Prima aplicație care te avertizează dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată cu Covid lansată în România

Dezvoltatorul aplicației, Silviu Alexandru Alexe, a explicat la Digi24 că inițiativa este una privată și că a apărut tocmai pentru a se elimina stresul creat de faptul că, fiind infectat, ai putea infecta și alte persoane.

Concret, aplicația este un instrument pentru a reduce împrăștierea virusului, întrucât oferă opțiuni dacă știi că ai fost expus – faci testul sau te autoizolezi.

Astfel, odată ce este instalată, aplicația va avertiza utilizatorul dacă a intrat în contact cu o persoană infectată cu Covid-19. De asemenea, fiecare utilizator poate semnala dacă este infectat.

"Dacă aflu că m-am infectat, încarc în telefon un formular pe care trebuie să-l completez, telefonul face ancheta epidemiologică – cu cine m-am întâlnit și notifică acele persoane. Nu că eu sunt infectat, ci că ele au intrat în contact cu o persoana confirmată pozitiv", a explicat Alexe.

 El a adăugat că o versiune prototip a fost lansată în iunie, au fost 600 de voluntari care au testat-o și s-au creat diverse scenarii.

"Nu a găsit nimeni nicio problemă, oricine poate studia codul, codul este public pe site", a spus Alexe.

Aplicația nu folosește niciun fel de date de localizare și nici date cu caracter personal, potrivit informațiilor prezentate pe site.