PRIETEN SAU DUȘMAN – Vitamina D poate face și rău, în doze prea mari

Oamenii de știință din Marea Britanie, Europa și SUA, precum și experții de la Universitatea din Birmingham, au lansat un avertisment privind dozele mari de vitamina D.

PRIETEN SAU DUȘMAN – Vitamina D poate face și rău, în doze prea mari
Vitamina D

Odată cu informația conform căreia vitamina D ar ajuta împotriva COVID-19, multă lume a luat vitmaina D în doze mari. Deși este necesară în organism și multă lume are deficit, atunci când nivelul crește foarte mult, sau când se administrează doze prea mari, aceasta poate fi și dăunătoare.

Conform studiului publicat, în prezent nu există dovezi științifice suficiente pentru a arăta că vitamina D poate fi benefică în prevenirea sau tratarea Covid-19.

În urma unor rapoarte neverificate că doze mari de vitamina D (mai mari de 4000 UI / d) ar putea reduce riscul de a contracta Covid-19 și ar putea fi utilizat pentru a trata cu succes virusul, noul raport publicat în revista BMJ, Nutrition, Prevention and Health, a investigat baza actuală de dovezi științifice pe vitamină și utilizarea acesteia în tratarea infecțiilor. Vitamina D este produsă în piele în timpul expunerii la soare și ajută la reglarea cantității de calciu și fosfat din organism, care sunt necesare pentru a menține oasele sănătoase, precum și a dinților și a mușchilor.

Crucială pentru sănătate

Profesorul Sue Lanham-New, șeful departamentului de științe nutriționale de la Universitatea din Surrey și autorul principal al studiului, a declarat: „Un nivel adecvat de vitamina D în organism este crucial pentru sănătatea noastră generală; dacă e prea puțin poate duce la rahitism sau la dezvoltarea osteoporozei, dar dacă e prea mult poate duce la creșterea nivelului de calciu în sânge, care ar putea fi deosebit de dăunător.”

Examinând studii anterioare în acest domeniu, oamenii de știință nu au găsit nicio dovadă a unei legături între suplimentarea cu doze mari de vitamina D pentru a ajuta la prevenirea sau tratarea cu succes a Covid-19 și avertizarea împotriva suplimentării vitaminei, fără supraveghere medicală, din cauza riscurilor pentru sănătate. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că afirmațiile despre beneficiul vitaminei în tratarea virusului nu sunt susținute în prezent de studii umane adecvate și se bazează pe concluzii ale unor studii care nu au examinat în mod special acest domeniu.

Legătura cu infecțiile tractului respirator 

Oamenii de știință au examnat, de asemenea, teoria care susține legătura dintre vitamina D și infecțiile tractului respirator. Studii anterioare în acest domeniu au descoperit că statutul mai scăzut de vitamina D este asociat cu infecții acute ale tractului respirator, cu toate acestea, au fost identificate limitări ale rezultatelor acestor studii. Oamenii de știință cred în prezent că nu există o legătură fermă între aportul de vitamina D și rezistența la infecțiile tractului respirator.