PRIETEN SAU DUȘMAN – Dieta care scade riscul de diabet

Femeile supraponderale care consumă o dietă asemănătoare mediteraneene își pot reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu 30%, sugerează un nou studiu.

PRIETEN SAU DUȘMAN – Dieta care scade riscul de diabet
Dieta mediteraneană reduce riscul de diabet

Dieta mediteraneană este bogată în ulei de măsline, fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe. Anterior, a fost asociat cu un risc redus de boli de inimă, diabet de tip 2 și alte afecțiuni.
„Constatările acestui studiu au un sens perfect”, a spus dr. Minisha Sood, endocrinolog la spitalul Lenox Hill din New York. „Acest lucru oferă date unice pe termen lung și susține ideea că„ dietele de moft nu sunt glonțul magic”. Având nucleul abordării dietetice bazate pe principiile dietei mediteraneene, de-a lungul deceniilor poate fi foarte util în reducerea riscului general al diabetului de tip 2”, a adăugat Sood, care nu a fost implicat în studiu.

Cercetătorii au colectat date despre mai mult de 25.000 de participanți la studiul pentru sănătatea femeilor din SUA, care au fost supravegheate de lucrători din domeniul sănătății mai mult de 20 de ani. În acest timp, mai mult de 2.300 dintre aceste femei au dezvoltat diabet de tip 2.
Cele care au consumat mai mult dintr-o dietă în stil mediteranean la începutul studiului au dezvoltat diabet la rate cu 30% mai mici decât femeile care au consumat o dietă mai puțin mediteraneană, au descoperit cercetătorii. Dar doar femeile care erau supraponderale sau obeze au prezentat această reducere a riscului.
„Descoperirile noastre susțin ideea că, îmbunătățindu-și dieta, oamenii își pot scădea riscul viitor de diabet de tip 2, mai ales dacă sunt supraponderali sau au obezitate”, a declarat autorul studiului, Dr. Samia Mora, de la Divizia de Medicină Preventivă a Brigham and Women's Hospital în Boston.

„Multe dintre beneficiile pe care le vedem pot fi explicate prin doar câteva căi. Și este important de reținut că multe dintre aceste modificări nu se întâmplă imediat. În timp ce metabolismul se poate schimba într-o perioadă scurtă de timp, studiul nostru indică faptul că sunt schimbări pe termen lung care pot oferi protecție de-a lungul deceniilor”, a spus Mora într-un comunicat de presă al spitalului.

Echipa de cercetare a măsurat o serie de markeri, inclusiv colesterolul, lipoproteinele (molecule care împachetează și transportă grăsimile și proteinele) și rezistența la insulină.
Markerii legați de rezistența la insulină au fost cel mai mare factor care a contribuit la scăderea riscului, urmat de markerii indicelui de masă corporală, lipoproteinelor de înaltă densitate și inflamației.
Conținutul de fibre al dietei mediteraneene este mai mare decât dieta occidentală standard, a spus Sood, adăugând că nu este de mirare că markerii rezistenței la insulină - un indicator al diabetului - sunt mai mici la cei care urmează abordarea bogată în plante.